Quantcast
Channel: Dalane Tidende
Viewing all 14083 articles
Browse latest View live

Trafikkulykke på E39 i Saglandsbakken i Bjerkreim

$
0
0

(NB: Dette kan være en forkortet versjon av teksten uten tilleggsinnhold som faktabokser, bilder, videoer og mer. Vennligst besøk nettsiden for å lese komplett innhold.)

- Vi har fått melding om at en bil har kjørt inn i autovernet. I bilen satt to voksne og to barn, opplyser politiets operasjonsleder til Dalane Tidende.

Alle de fire var oppegående etter ulykke, men ble sjekket av helse.

- Ingen flere kjøretøy skal være involvert, legger operasjonsleder til.

Fartsgrensa på stedet er 80 kilomter i timen.

Nordgående kjørefelt er sperret, og det er manuell dirigering på stedet, melder politiet klokka 15.30.


Rykker ut etter melding om grasbrann

$
0
0

(NB: Dette kan være en forkortet versjon av teksten uten tilleggsinnhold som faktabokser, bilder, videoer og mer. Vennligst besøk nettsiden for å lese komplett innhold.)

Det er en innringer som melder om brannen klokka 17.16.

Sokndal brannvesen har rykket ut for å sjekke, melder Rogaland brann og redning IKS på Twitter.

Lørdag 13. april ble det innført totalforbud mot å gjøre opp ild i skog og mark i Bjerkreim og Eigersund, men ikke i Sokndal og Lund.

Klokka 18.00 melder brannvesenet at grunneier hadde kontroll på brannen, og at de derfor har returnert til stasjonen.

KL 1716 Sokndal brannvesen rykker ut på melding fra innringere om gress/markbrann langs RV 44 v/Eikelistien. Sokndal kommune— 110 Sør-Vest (@110SorVest) April 14, 2019

Åtte huseigarar vil måla i Okka fargar

$
0
0

(NB: Dette kan være en forkortet versjon av teksten uten tilleggsinnhold som faktabokser, bilder, videoer og mer. Vennligst besøk nettsiden for å lese komplett innhold.)

I vinter blei fargepalletten "Okka farger" presentert. Paletten er basert på fargane som blei brukt i Egersund by på husa før i tida. Meininga med prosjektet "Mal gata", er at flest mogleg hus skal tilbakeførast til dei originale fargane. Ein vil få has på kvitfargen, som ikkje høyrer historisk heime i Egersund.

- Fantastisk

Torsdag kveld var det informasjonsmøte om fargepalletten på Grand Hotell. Åtte huseigarar har bestemt seg for å måla allereie nå i sommar.

- Det synest me er heilt fantastisk, seier byantikvar Tina Tønnessen.

Ho meiner det vil merkast i bybiletet at det kjem åtte nye hus i historiske fargar. Fire hus i Elvegaten og fire hus i Storgaten skal målast.

- At det var så mange som ville måla allereie nå, synest me er veldig bra. Ein må jo vera klar for det. Ein kan jo ikkje gå i gang å måla nå dersom ein måla huset i fjor, seier ho.

For å gjera litt stas på dei som vil måla, arrangerer kommunen måleveke frå 3. juni til 7. juni, i samarbeid med dei lokale fargehandlarane. Huseigarane må slett ikkje måla denne veka, men det blir litt festivitetar og merksemd på prosjektet desse dagane, ifølgje byantikvaren.

Søkjer støtte

Det blir søkt om støtte til målejobben frå kulturminnefondet.

- Det er ikkje vanleg å gi støtte til måling av hus. Men i dette tilfellet håper me at det blir gjort eit unntak. Det er snakk om å tilbakeføra fleire hus til historiske fargar, og det er gjort omfattande undersøkingar, orienterer byantikvaren.

Klar beskjed fra Hestnes vel: - Ikke greit å råkjøre i nabolaget vårt!

$
0
0

(NB: Dette kan være en forkortet versjon av teksten uten tilleggsinnhold som faktabokser, bilder, videoer og mer. Vennligst besøk nettsiden for å lese komplett innhold.)

Vellaget har tatt problemet opp flere ganger, nå sist under foreningens årsmøte 27. mars.

Ei av mødrene, Hanne Sofie Aarstad, er med i vellaget og kjenner selv på frykten.

- Sønnen min på seks år må krysse veien to ganger før han er framme ved bussholdeplassen og kan gå om bord på skolebussen. Det er ingen gangfelt hvor han kan krysse trygt, sier hun.

Høy fart

En periode klaget mange av beboerne på at lastebiler som skulle til og fra utbyggingsområdene i Hestens, kjørte fort og uvørent. Det har imidlertid bedret seg i det siste. Det er 40-sone på stedet.

- Men jeg har inntrykk av at mange kjører for fort, selv foreldre som skal bringe og hente barn i barnehagen. Det foregår også en del råkjøring på kveldstid. For noen har det blitt en greie å kjøre ut i Hestnes og opp bakken hvor det kommunale feltet er planlagt, forteller Aarstad.

SENK FARTEN!: Beskjeden fra beboerne i Hestnes er klar. De ber alle som kjører, om å respektere fartsgrensa. Fra venstre: Anders Furuløkken Vamråk, Hilde Stene med Frida Stene Nevland i vogna, Mathilde Stene Nevland, Hanne Sofie Aarstad (bak), Evar Logason, Julian Aarstad Sandø (framme), Wenche Høghaug, Aksander Selrik Åkermann (i vogna), Lena S. Åkermann (bak), Teoline Åkermann og Hedvig Adeline Åkermann (t.h.) Foto: Sylvie Assersen Skadberg

Ser etter løsninger

Vellaget har vært i kontakt med både politiet og Vegvesenet.

- Ei stund var politiet ofte til stede og gjennomførte fartskontroller, men det har blitt mindre av det i det siste, sier Lena Åkermann, som også har små barn som ferdes i området.

Velforeningen ba i 2015 Statens vegvesen å anlegge gangfelt eller fartshumper, for å tvinge bilistene til å senke farten.

- Det har vist seg å være veldig vanskelig å få dette til. Svaret vi fikk, var at gangfelt og fartshumper var en falsk trygghet. Men jeg for min del tror at fartshumper hadde vært effektivt og ville fått ned farten, sukker Aarstad.

Det er 40-sone store deler av strekket. Det er gang- og sykkelsti langs veien, men det finnes ingen gangfelt.

- Hva med å be om ytterligere senking av fartsgrensa?

- Det virker ikke som om folk holder fartsgrensa uansett hva den er, og i hvert fall ikke når det er mørkt. Da kjøres det ekstra fort, sier Aarstad.

FORT GLEMT: Julian Aarstad Sandø må krysse veien for å komme inn på gang- og sykkelstien. Noen meter lenger borte i veien må han krysse på nytt, for å komme inn på lekeplassen. Ingen steder er det gangfelt. Foto: Sylvie Assersen Skadberg

Problemet vil vokse

Både Aarstad og Åkermann spår at problemet vil vokse samtidig som det bygges ut flere boliger i Hestnes.

- Jo flere hus, jo mere folk og jo flere biler på veien, sier de.

- Det var en forferdelig opplevelse å måtte evakuere

$
0
0

(NB: Dette kan være en forkortet versjon av teksten uten tilleggsinnhold som faktabokser, bilder, videoer og mer. Vennligst besøk nettsiden for å lese komplett innhold.)

- Jeg kjente at det luktet svakt av røyk gjennom ventilen da jeg skulle gå og legge meg torsdag kveld. Er det noen som griller mat så sent? tenkte jeg, forteller Kari Løyning.

Politiet ringte på

Rundt klokka 00.30 natt til fredag ble paret vekket av at politiet banket på døra deres.

- De hadde først ringt på dørklokka, men jeg trodde det var mobiltelefonen som ga fra seg et pip. Men da det banket på døra, forstod jeg at jeg måtte opp, forteller Bjørn Løyning.

Bygget som paret bor i, huser fire leiligheter. Ytterdøra er låst, og når noen ringer på, må de slippes inn av beboerne.

- Trolig var det hjemmetjenesten, som holder til på Lundeåne bo- og servicesenter, som slapp politiet inn. De har nøkler til bygget da de jevnlig har tilsyn med en av naboene våre, forteller Bjørn Løyning.

Sjokkbeskjed

- Bjørn kom inn til meg og sa at vi måtte ut. Det brenner, sa han. Hvor brenner det? spurte jeg. I Evangeliehuset, svarte han, forteller Kari.

Bjørn gikk inn i stua for å se om han kunne se flammer fra stuevinduene som vender mot det gamle Evangeliehuset, som den siste tida har blitt brukt som moské.

- Det så relativt rolig ut. Vi hadde tid til å kle på oss, før vi ble evakuert til Lundeåne bo- og servicesenter, forteller Bjørn.

Hentet ut

Av de fire naboene var det én som ikke var hjemme.

- Og så har vi en nabo som sitter i rullestol og er helt avhengig av hjelp. Vedkommende ble hentet av de ansatte på bo- og servicesenteret. De fortjener forresten ros. De tok godt imot oss. Vi fikk servert kaffe og ble godt ivaretatt mens vi var evakuert, skryter ekteparet.

Etter et par timer fikk de komme hjem igjen.

- Det opplevdes forferdelig å bli evakuere. Det var skummelt. Vi visste jo ikke hvorfor det hadde begynt å brenne. Det var vanskelig å komme hjem og skulle legge seg til å sove igjen. Nei, det ble ikke mye søvn den natta, sier Kari.

Ut igjen

Klokka 06.30 fredag hadde brannen blusset opp igjen, og ekteparet fikk politiet på døra enda en gang.

- Nå var det mer dramatisk. Vi så at det stod flammer ut av taket på bygget. Heldigvis blåste vinden flammene bort fra leilighetskomplekset hvor i bor. Hadde vinden stått andre veien, tør vi ikke tenke på hva som kunne ha skjedd. Komplekset hvor vi bor, er ikke ferdigbygget ennå. Veggen som vender mot brannen, mangler kledning. En duk er strukket over veggen. Tenk om flammene hadde fått tak der? Nei, det er nesten for skummelt til å tenke på, sier de.

Urolige døgn

- Jeg syntes det var skummelt å sove hjemme den neste natta. Jeg var engstelig. Vi visste jo ikke hva som var årsaken til brannen, sier Kari.

Nå DT ringer på døra lørdag formiddag, har det roet seg i nabolaget, og paret har fått hendelsen litt på avstand.

- Det har vært mye folk og kikket på brannstedet, forteller Bjørn Løyning.

- Når vi nå kikker bort på det utbrente nabobygget, på det ødelagte taket og de knuste rutene som er fulle av sot, ja, da går det frysninger gjennom kroppen. Vi tenker på hvor galt det kunne ha gått. Men gudskjelov gikk det godt, sier Kari Løyning.

Kenneth Stokness er en musikkens ja-mann.

$
0
0

(NB: Dette kan være en forkortet versjon av teksten uten tilleggsinnhold som faktabokser, bilder, videoer og mer. Vennligst besøk nettsiden for å lese komplett innhold.)

Om det så hadde meldt seg 50 nye aspiranter til skolekorpset, hadde han tatt imot dem. Kenneth Stokness er raus når det kommer til rekruttering.

- Vel, det hadde kanskje vært litt vanskelig å ta imot så mange aspiranter på én gang. Men det hadde jo vært kjempegøy, da. Jeg håper at den gode trenden vi har nå, vil fortsette. Vi har et sterkt og oppriktig ønske om å få med mange flere i skolekorpset, sier Stokness og peker på at det dreier seg om en sosial hobby en kan ha med seg hele livet.

Selv ble Stokness korpsaspirant like før han begynte på ungdomsskolen.

- Litt seint, egentlig, men for meg klaffet det godt. Jeg gikk på notekurs, fikk greptabell og instrument, og var i gang. Og siden har jeg spilt, forteller han.

Instrumentet var en saxofon, og den har han holdt fast ved hele tida. Hjemme har han hele seks stykker av dem i ulike størrelser.

- Sopran, alt, tenor, baryton; de er interessante alle sammen og til hver sin bruk, forklarer Stokness.

Dansemusikk

Det var kanskje ikke så rart at korps skulle bli hobbyen til unge Kenneth. Faren spilte i danseband i alle år, og ofte var det bandøvelser i stua hjemme på Nøtterøy.

- Jeg lærte tidlig at folk virkelig kan trives med dansemusikk. Fortsatt synes jeg trivsel er det viktigste. Enten jeg er med blant musikantene på oktoberfestene, eller spiller i andre settinger, er publikum det viktigste. Når de koser seg, er alt vel, sier han.

Da spiller det egentlig ikke så stor rolle hva slags musikk han spiller. Stokness favoritt er likevel «Tower of power» med storbandet. Funky soul er en utfordrende sjanger med innvikla rytme og kraftfull blåsing. Men han synes også at de tradisjonelle marsjene er kjekke å spille.

Det følger flere goder med å være med i korps, har han erfart. Da Stokness hadde fått jobb på Skykula og flyttet til Egersund i 1998, kjente han ingen i sin nye hjemby.

Et korps av venner

- En kollega tok en telefon til noen i Egersund musikkorps. Jeg mener å huske at Axel Seglem møtte meg i døra en mandag kveld, og vips hadde jeg kontakt med en haug med folk, sier han.
Siden har det gått slag i slag. Stokness har engasjert seg dypt og inderlig og sukker ikke engang over dugnadene som følger med det frivillige foreningslivet.

- Nei, egentlig er det et privilegium. Jeg synes bare det er gøy å spille, sier han.

Og spille gjør han stort sett hver dag. Hjemme hender det at ungene ber pappaen om «å gå på rommet» hvis lyden i stua blir for høy.

- Ungene mine har spilt i korps de også, og trettenåringen er fersk tamburmajor, forteller han fornøyd.

Spiller på toppen

Om vinteren har Stokness ukelange vakter på Skykula, og da har han saxofonen med. Lykkeligvis har han en kollega som spiller trompet.

- Da er vi to som kan blåse lyd ut fra toppen, sier Stokness, som kan spøke med at han har den «høyeste» stillingen i Dalane.

I sommerhalvåret er veien til Skykula åpen, og de ansatte kan dagpendle til jobb.

- Vi har utsikt til et særdeles vakkert turområde. Og det var vel turer i naturen jeg ville ha satset mer på, dersom jeg hadde hatt tid til overs. Men når det er forskjellige musikkøvelser hver uke, mandag, tirsdag og onsdag, ja, da blir det gjerne sofaen på torsdag, smiler han.

Våren er ekstra travel for den aspirantantansvarlige. Blant annet skal han trene ungene i å marsjere på en «enhetlig» måte.

- Det må se sånn noenlunde bra ut til 17. mai. Og det bør høres greit ut også. Når de litt etter litt klarer å spille en melodi sammen, ja, da er jeg veldig godt fornøyd, sier han.

- Hva skal du gjøre i dag?

- Jeg er på jobb på Skykula. Det er flott der oppe nå, og det er bare å håpe at det fine været fortsetter. Dessuten nærmer påska seg. Det er på tide å legge noen planer for de «røde» dagene.

- Hva prioriterer du i ukene som kommer?

- Først og fremst å bli klar til 17. mai, og i så måte har Eigersund og Husabø skolekorps prioritet. I tillegg er det litt å gjøre hjemme. Jeg satser på å få tid til å rydde i hagen.

- Hva er det beste med den alderen du er i nå?

- Tja, si det? Det er vel det at ungene er blitt større og dermed klarer seg bedre selv. Det gjør at ting blir litt enklere. Riktignok har kjæresten min en treåring, så sånn sett har vi ennå litt av de koselige småbarnslivet.

- Hvilken film eller serie vil du anbefale?

- Jeg ser på ganske mye. En av favorittene er humorserien «The big bang theory». Den ler jeg godt av. Det gjør jeg forresten av den gode gamle «Politiskolen» også. Ellers synes jeg «Beat for beat» er ganske gøy, sikkert fordi det er et musikkprogram. I tillegg finnes det mange gode konsertopptak i TV-boksen. Det er bare å velge og vrake.

- Er du bekymret for framtida?

- Det gir håp at de unge engasjerer seg i klimasaken. De forsøker å røske litt opp i de inngrodde vanene til oss voksne, og jeg håper de greier det. Forresten er det trist å oppleve at noen av de eldre gjør narr av engasjementet. Når det er sagt, synes jeg at temaet er både stort og vanskelig, siden vi til alle tider har hatt klimavariasjoner. En vanlig mann i gata kan knapt ha noen oversikt. Men det virker uansett som om vi må gjøre noe. Den uheldige utviklingen må bremses.

- Hva savner du mest når du er borte fra Egersund?

- Hvis jeg er borte uten familien, er det dem jeg savner. Er det lov å si at jeg savner isen på Il Gelato også?

- Hva ville vært drømmetittelen på forsida til Dalane Tidende?

Stor medlemsvekst i skolekorpset. Alle instrumenter i bruk.

Bil kjørte inn i husvegg

$
0
0

(NB: Dette kan være en forkortet versjon av teksten uten tilleggsinnhold som faktabokser, bilder, videoer og mer. Vennligst besøk nettsiden for å lese komplett innhold.)

Bilføreren kom ikke til skade, men det ble skade på bilen og veggen.

Bilen kom fra Høgevollen. I stedet for å svinge av i Hafsøyveien fortsatte den rett fram og inn i husveggen.

Ifølge politibetjenten som var på stedet er det uklart hva som er årsaken til at det gikk galt.

Undersøker utbrent moskébygg etter påske

$
0
0

(NB: Dette kan være en forkortet versjon av teksten uten tilleggsinnhold som faktabokser, bilder, videoer og mer. Vennligst besøk nettsiden for å lese komplett innhold.)

Natt til fredag brant bygget som huset Egersund muslimske samfunn (EMS). Brannårsaken er ukjent.

Politiet har ikke startet undersøkelser inne i bygget.

- Vi står i køen, og må bare vente. Krimteknikere kommer til byen over påske, sier Alf Skipstad, seksjonsleder etterforskning på Egersund politistasjon.

Interessert i publikumstips

Bygget vil stå avsperret frem til det. Mens en venter, jobber politiet rutinemessig med å hente inn informasjon, blant annet gjennom avhør.

- Vi er interessert i å komme i kontakt med alle som kan ha sett eller hørt noe i forbindelse med brannen, sier Skipstad.


Gressbrann i Sokndal blusset opp igjen

$
0
0

(NB: Dette kan være en forkortet versjon av teksten uten tilleggsinnhold som faktabokser, bilder, videoer og mer. Vennligst besøk nettsiden for å lese komplett innhold.)

Politet bisto mandag ettermiddag brannvesenet med slukking av en gressbrann ved Åvendal i Sokndal.

Brannen kom ut av kontroll etter flere dager med kontrollert brenning.

Operasjonsleder forklarte til Dalane Tidende at brannmannskaper fra Sokndal la skum og vann rundt en hytte for å sikre at flammene ikke kom nær.

- Det er ingen folk i hytta. Man sikrer også en trafostasjon på samme måte.

Flammene var på et tidspunkt cirka 50 meter fra trafostasjonen. Vaktleder opplyser til DT kl. 18.15 at brannen hadde delt seg i to, og at mannskapene på stedet nå hadde delvis kontroll. De regner med å få slukket alt i løpet av kvelden.

Det var ingen andre bygg som var i fare. Mannskapene fra Sokndal fikk assistanse fra Flekkefjord og Egersund.

Det meldes om delvis kontroll, men det brenner fortsatt. Brannvesenet forventer å ha kontroll på brannen i løpet av kvelden. Det planlegges også med brannvakt på stedet ut over natten.— Politiet i Sør-Vest (@politietsorvest) April 15, 2019

Røykte hasj - kjørte påvirket dagen derpå

$
0
0

(NB: Dette kan være en forkortet versjon av teksten uten tilleggsinnhold som faktabokser, bilder, videoer og mer. Vennligst besøk nettsiden for å lese komplett innhold.)

Ifølge dommen fra Dalane tingrett skulle kvinna, som er i 20-åra, bare hente en julepresang. Hun kom ikke på at hasjrøykingen kvelden i forveien skulle sitte i såpass lenge etterpå.

Da saken kom opp for retten, erkjente hun straffeskyld uten forbehold. Straffen på 14 dagers fengsel ble gjort betinget med ei prøvetid på to år. I tillegg må hun betale 10.000 kroner i bot, og hun er fradømt førerretten i ett år. For å få sertifikatet tilbake, må kvinna avlegge ny, full førerprøve.

Blodprøven som ble tatt etter at hun ble stoppet i politikontroll, viste at kvinna var påvirket av THC tilsvarende en promille på over 0,5. Hun var alene i bilen, og det oppsto ingen konkrete faresituasjoner under kjøringen utover "den generelle risiko som normalt er forbundet med å kjøre bil i påvirket tilstand," går det fram av dommen.

Åtte søkere til stillingen som politistasjonssjef

$
0
0

(NB: Dette kan være en forkortet versjon av teksten uten tilleggsinnhold som faktabokser, bilder, videoer og mer. Vennligst besøk nettsiden for å lese komplett innhold.)

To av de kvinnelige søkerne til stillingen som politistasjonssjef, Anne Lise Kvamsø og Brit Karin Sandve, har lang fartstid fra den lokale politistasjonen. Sistnevnte jobber nå som politispesialist/politioverbetjent, mens Kvamsø er fungerende stasjonssjef. Sjefsstillingen blir ledig når Birger Haugvaldstad formelt blir pensjonist 1. juli. To av søkerne har fått navnet sitt unntatt offentlighet, mens én har trukket seg.

Søkerlista til stillingen som politistasjonssjef ser slik ut:

Politiinspektør/politistasjonssjef ved Egersund politistasjon
1. Iryna Hasyuk (33), regnskapsfører, Bryne
2. Musa Matoshi (43), politiinstruktør, Raufoss
3. Karoline Bu (21), ansiktsmaler
4. Unntatt offentlighet (mann)
5. Anne Lise Kvamsø (38), seksjonsleder/politioverbetjent, Egersund
6. Unntatt offentlighet (mann)
7. Brit Karin Sandve (54), politispesialist/overbetjent, Egersund
8. Kandidaten har trukket seg (mann)

Innstilling trolig klar i mai

Politiinspektør Oddvar Tengesdal er leder for driftsenheten Jæren, Sandnes og Dalane. Det er han som innstiller til ansettelsesrådet i Sørvest politidistrikt.

- Søknadsfristen til begge stillingene gikk ut i begynnelsen av mars. Det blir ikke intervjuer nå før påske. Utgangspunktet er at jeg ønsker å få på plass politistasjonssjefstillingen først. Jeg ser derfor for meg at det kan trekke litt ut i tid, med særlig den siste tilsettingen, men det er gode folk som fungerer i stillingene, påpeker Tengesdal overfor Dalane Tidende.

- Hvordan er du fornøyd med tallet på søkere?

- Jeg skulle gjerne hatt flere, men på den andre sida er det gode folk som har søkt. Vi har ikke kø til denne typen lederstillinger, dessverre, svarer lederen for driftsenheten.

Han håper og tror at innstillingen til ansettelsesrådet skal være klar i løpet av mai.

- Jeg ser for meg at den som får jobben som stasjonssjef, i neste omgang tilsetter seksjonslederen selv. Den økonomiske situasjonen i driftsenheten er slik at vi ikke har kjempehast med tiltredelsene. De som har de to stillingene i dag, Birger Haugvaldstad og Magnar Sandstøl, er formelt ansatt fram til 1. juli, forklarer Oddvar Tengesdal, som ser for seg å intervjue fire-fem stykker til stillingen som politistasjonssjef.

Lang erfaring fra stasjonen

Det er også åtte søkere til stillingen som leder for det som har vært kjent som ordensavdelingen. Blant dem som vil erstatte Magnar Sandstøl som leder for "forebyggende og politipatrulje", er politioverbetjent Leif Seglem, som fungerer i stillingen. Også avsnittsleder/innsatsleder Jan Erik Aase har søkt jobben. Begge har lang fartstid fra politistasjonen i Strandgaten. Anne Lise Kvamsø og Brit Karin Sandve er dessuten blant søkerne også til denne stillingen. Én av søkerne har trukket seg også her.

Søkerlista til leder for forebyggende og politipatrulje ser slik ut:

Seksjonsleder/politioverbetjent driftsenhet Jæren, Sandnes og Dalane
1. Karoline Bu (21), ansiktsmaler, Egersund
2. Anne Lise Kvamsø (38), seksjonsleder/politioverbetjent, Egersund
3. Ann Beatrice Høien (49), avsnittsleder patruljeavsnittet, Bryne
4. Leif Seglem (49), politioverbetjent, Egersund
5. Brit Karin Sandve (54), politispesialist/overbetjent, Egersund
6. Jan Erik Aase (53), avsnittsleder/innsatsleder, Egersund
7. Ruben Zeiler (40), politiførstebetjent, Sandnes
8. Kandidaten har trukket seg (mann)

Mistet kontroll over brann i Åvendal for andre gang

$
0
0

(NB: Dette kan være en forkortet versjon av teksten uten tilleggsinnhold som faktabokser, bilder, videoer og mer. Vennligst besøk nettsiden for å lese komplett innhold.)

Red. anm: En misforståelse mellom "Kondal" og "Koldal" bidro til at DT først meldte de to brannene i Sokndal og Lund som deler av samme brann.

Brannvesenet jobbet mandag lenge med å få kontroll over en brann i Åvendal i Sokndal. Det ble blant annet lagt skum og vann rundt en hytte og en trafokiosk for å sikre byggene fra flammene.

Sent ettermiddag var meldingen at brannen hadde delt seg i to. Den ene delen var slukket, mens en regnet med å få kontroll over den andre i løpet av kvelden. En gan gi løpet av natten var brannen igjen ute av kontroll, men utrykningsleder i Sokndal brannvesen, Kjell Gunnar Stormo, sier at mannskapene nå driver med etterslukking og regner med å avslutte arbeidet i løpet av formiddagen.

Bruker drone i Lund

En annen brann i Kondalsheia i Lund overvåkes foreløpig med drone.

- Det er veldig ulendt terrengt. Mannskap på stedet bruker nå drone for å få oversikt, og avventer foreløpig å kalle inn helikopter, opplyste vaktleder ved Rogaland brann og redning til Dalane Tidende.

Kolliderte med hus: Førerkortet ble beslaglagt

$
0
0

(NB: Dette kan være en forkortet versjon av teksten uten tilleggsinnhold som faktabokser, bilder, videoer og mer. Vennligst besøk nettsiden for å lese komplett innhold.)

Bilen kom fra Høgevollen og fortsatte rett over Hafsøyveien og inn i huset. Bilføreren kom ikke til skade. Det ble noe skade på bilen og huset.

Det er ikke mistanke om kjøring i ruspåvirket tilstand.

Gras- og lyngbrann blusset opp i Ørdalen

$
0
0

(NB: Dette kan være en forkortet versjon av teksten uten tilleggsinnhold som faktabokser, bilder, videoer og mer. Vennligst besøk nettsiden for å lese komplett innhold.)

Brannvesenet rykket ut klokka 14.45 etter melding om at en bråtebrann var kommet ut av kontroll i Ørsdalen.

Siri Elin Bjordal, som bor på stedet, opplyser at det ikke er snakk om noen ny bråtebrann.

- Vi brant bråte før forbudet om dette kom på lørdag, og vi slokket den omhyggelig om kvelden. Nå i ettermiddag blusset den plutselig opp igjen, sier hun.

- Vi har med andre ord brent på lovlig vis. Det er ikke sånn at det ikke er kontroll her, hevder hun.

Vaktleder ved Rogaland brann- og redning opplyser at de har dynket området rundt en bygning.

Ifølge politiet på Twitter er retningen på flammene mot ei elv.

De melder også at brannen er begrenset i omfang.

Mannskapene vil nå sende opp en drone for å kontrollere brannen.

Ingen karantene for Sumareh

$
0
0

(NB: Dette kan være en forkortet versjon av teksten uten tilleggsinnhold som faktabokser, bilder, videoer og mer. Vennligst besøk nettsiden for å lese komplett innhold.)

Bryne scoret og fikk med seg ett poeng på overtid. Det førte til at Bob Sumareh, som var plassert på innbytterbenken, kastet en vannflaske i bakken. Derfra skvatt den ut på banen.

I denne kampen hadde Norges Fotballforbund sørget for at det også var på plass en fjerdedommer, noe som ikke er vanlig på kamper i 2. divisjon. Det var fjerdedommeren som gjorde kampens hoveddommer oppmerksom på flaskekastingen. Resultatet ble rødt kort.

EIK fikk tirsdag ettermiddag tilbakemelding fra forbundet som har vurdert hvilken straff Sumareh bør få. Svaret var ingen. Sumareh slipper karantene og er dermed tilgjengelig til Vidar-kampen 2. påskedag.

- Jeg stod med ryggen til, mens slik mine medarbeidere beskriver det som skjedde, synes jeg dette er en bagatell som jeg er forundret over kvalifiserte for rødt kort, sier EIK-trener Ojan Bijan.

Kenneth Andersen er på samme linje.

- Jeg vil at spillerne skal vise følelser når en seier glipper på overtid i et slikt lokaloppgjør. At vannflasken havnet på banen var et hendelig uhell og ikke tilsiktet. En beskjed fra fjerdedommeren om at Bob burde roe seg hadde vært greit, men rødt kort er en overreaksjon, sier Andersen.

Han er fornøyd med beskjeden som kom fra forbundet tirsdag ettermiddag.

Bob Sumareh har vært skadet en periode, men er nå kampklar.


Kontroll over brannen i Ørsdalen

$
0
0

(NB: Dette kan være en forkortet versjon av teksten uten tilleggsinnhold som faktabokser, bilder, videoer og mer. Vennligst besøk nettsiden for å lese komplett innhold.)

Bakgrunnen for brannen var sannsynligvis en bråtebrann som startet lørdag og som blusset opp igjen.

Det viste seg at det ikke var noen umiddelbar fare for bebyggelse i området.

Politiet melder at det ikke lenger er flammer i terrenget, kun røyk.

Passer nøye på Kondalsheia, Hamreheia og Åvendal

$
0
0

(NB: Dette kan være en forkortet versjon av teksten uten tilleggsinnhold som faktabokser, bilder, videoer og mer. Vennligst besøk nettsiden for å lese komplett innhold.)

Det opplyser brannsjef i Lund, John Skåland. Han advarer nå folk på det sterkeste mot å bruke åpen ild i, eller nær den knusktørre naturen.

Brannvesenet i Lund kjempet tirsdag på to fronter. På Hamreheia ved Moi ble brannen slokket i ettermiddag, men folk skal gå brannvakt der i natt.

Ulmer fortsatt

På Kondalsheia og Glerhaugen greide mannskapene i løpet av dagen å slokke mesteparten.

- Men det ulmer fortsatt mye, og vi skal ha mannskaper ute i natt for å holde øye med det. Faren for at brannen kan blusse opp igjen, er stor. Vi har heldigvis fått gehør for at vi raskt kan rekvirere helikopter til slokkingen hvis så skulle skje, sier Skåland.

Han legger til at dette blir en vurdering av kostnadene for samfunnet kontra de skadene brannen kan gjøre.

Skog i fare

I området mellom Kolestrand og Håland er det mye stor skog og dermed fare for betydelig skade.

- Vi fikk berget skogen så langt. Vinden dreide i løpet av dagen. Og vi var glade for at brannen ikke tok ut mot Nordre Omdal og Elvestrøm, sier Skåland som opplyser at de brukte drone til å skaffe seg oversikt over brannen.

Han legger til at det heldigvis ikke ble kritisk.

- Noen er lei seg, mens andre igjener fornøyde med at disse heieområdene blir svidd av. Men uansett liker vi det ikke når bråtebrenningen kommer ut av kontroll, sier brannsjefen.

Etterslokking på Åvendal

Lyng- og grasbrannen på Åvendal ble brakt under kontroll tirsdag morgen.

Ut over dagen ble det drevet etterslokking. Vaktlederen ved Rogaland brann- og redning opplyser at mannskaper fra Sivilforsvaret er kalt ut.

- Et vaktlag på 14 mann vil holde på med etterslokking så lenge det er nødvendig, sier han.

Undergangen er her!

$
0
0

(NB: Dette kan være en forkortet versjon av teksten uten tilleggsinnhold som faktabokser, bilder, videoer og mer. Vennligst besøk nettsiden for å lese komplett innhold.)

Da var det fest på Helleland for å markere åpningen av den nye E39-brua over jernbanen. Veien opp Skjebadalen var også rustet opp og der var anlagt gang- og sykkelvei. Prislappen ble på 102 millioner kroner. Samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa (Sp) var til stede. Da nyttet Torbjørn Hetland, som var invitert til festen som grunneier, anledningen til å slå et slag for en undergang på E39 på Svalestad.

Helt på slutten av 2011 var for øvrig Torbjørn ”i Myrå” og Jarl Berge de første som fikk kjøre over den nye brua. Det gjorde de på firhjulinger og ikledd nissekostymer.

Farligere enn jernbanen

Siden 2012 har Torbjørn Hetland mast jevnt og trutt om undergangen som han har ment var helt nødvendig for å binde sammen gang- og sykkelveien på de to sidene av E39 i sentrum på Helleland. Vi har ikke tall på de gangene Hetland har oppfordret DT om å omtale saken for å holde den varm. Også andre på Helleland har stått på for å få prosjektet realisert. Lokalpolitiker Tor Olav Gya (Sp) er en av dem.

- Det er forbudt å gå på jernbaneskinnene, men det er nesten farligere å krysse E39 her. Her er mye trafikk, slår Hetland fast mens trafikken raser forbi.

Han er spesielt opptatt av de minste trafikantene.

Mulig med en fortsettelse

- Barn og unge passerer her på vei til aktiviteter på skolen og fotballbanen. Nå kan de snart gjøre det trygt, konstaterer Hetland fornøyd.

Når den ene milepælen er nådd, er det tid for å tenke på neste.

- Nå blir det mulig å sykle adskilt fra biltrafikk fra Eigestad til Årrestadkrysset. Det er ikke så mye som skal til for å komme videre sørover med gang- og sykkelvei. Tenk om den ble forlenget helt til den kunne kobles på den gamle Heskestadveien. Da kunne det sykles adskilt fra E39 helt til Eia, sier Torbjørn Hetland.

Hundene i Egersund hoster

$
0
0

(NB: Dette kan være en forkortet versjon av teksten uten tilleggsinnhold som faktabokser, bilder, videoer og mer. Vennligst besøk nettsiden for å lese komplett innhold.)

Den energiske og nysgjerrige labradoodelen Fant begynte å hoste litt forsiktig da eierne Tore Skogen og Rita Ørsland var ute på kveldsturen. Utover natten ble det verre. Hunden hostet til den kastet opp.

- Det var nesten som et flashback til da jeg hadde små unger, sier Skogen.

Hostingen varte hele natten gjennom. Neste dag gikk turen til dyreklinikken - noe Fant slett ikke har vært alene om den siste tiden. Egersund synes å være midt i et utbrudd av såkalt kennelhoste, en svært smittsom sykdom i øvre luftveier hos hunder.

- Vi har hatt veldig mange hunder inne hos oss med symptomer på kennelhoste den siste tiden, sier Maria Helleren Solli, dyrepleier og daglig leder ved Dalane Dyreklinikk.

Veldig mange tilfeller

Hun sier at mange av eierne lurer på om sykdommen kan komme etter besøk i hundeluftegården i Vannbassengan. Luftegården ble åpnet for bruk i mars.

- Om det er tilfeldig, skal ikke jeg si noe om. Vi har tidligere sett at utbrudd av kennelhoste går i bølger, men i det siste har vi hatt veldig mange tilfeller. Luftegården er et veldig positivt tiltak, men hundeeiere bør ha et bevisst forhold til smitte når så mange hunder er samlet, sier Helleren Solli.

- Luftegården fungerer kanskje litt som en barnehage?

- Ja. Det kan være en boost for smitten at mange hunder er samlet.

Medisinen funket bra

Kennelhoste er i utgangspunktet ikke veldig farlig for hunden, men eldre og allerede svekkede dyr kan bli hardere rammet. Fant er for lengst frisk og rask, og vil bare aller nådigst stå stille lenge nok til å bli med på et bilde.

- Vi fikk noen medisiner som funket veldig bra. Han var litt slapp noen dager, men så var det tilbake til normalen, sier eier Skogen.

Et fantastisk tiltak

Han håper ikke kennelhosten gjør at hundeeiere styrer unna den nye luftegården i Vannbassengan.

- Det er et fantastisk tiltak, den nye hundegården. Faren er at folk blir redde for at hundene skal bli sjuke. Sånn må det ikke bli. Det krever at vi som hundeeiere må ta hensyn. Hvis hunden har vært sjuk, må en holde seg vekke fra luftegården en stund.

Dyrepleier Helleren Solli sier at eiere som har hunder med symptomer på sykdom, ikke bør oppsøke hundeluftegården før eventuell smittefare er avklart med veterinær.

Skogen er veldig klar på at han skal tilbake til luftegården med Fant, men ikke før den vimsete krølltoppen ikke lenger utgjør noen smittefare for andre hunder. Han får et nytt flashback.

- Det er akkurat som med ungene i barnehagen. Har de vært syke, så må de være hjemme noen dager etterpå.

Mobilbrukere tatt på Jernbaneveien

$
0
0

(NB: Dette kan være en forkortet versjon av teksten uten tilleggsinnhold som faktabokser, bilder, videoer og mer. Vennligst besøk nettsiden for å lese komplett innhold.)

Politiet holdt mobil- og beltekontrollen mellom klokka 13.15 og 14.34.

I tillegg til bota fikk hver av bilistene to prikker i førerkortet.

Ifølge Statens vegvesens nye regler for prikkbelastning, vil en sjåfør som får åtte prikker på tre år, miste lappen.

Viewing all 14083 articles
Browse latest View live