(NB: Dette kan være en forkortet versjon av teksten uten tilleggsinnhold som faktabokser, bilder, videoer og mer. Vennligst besøk nettsiden for å lese komplett innhold.)
23-åringen bor så nær det er mulig å komme Bryne stadion. Like utenfor inngangsdøra, en kort pasning unna, ligger det grønne gresset klart til å ta imot hjemme- og bortelag enda en vår og høst. Sikveland går på sin første hele sesong i kommentatorrollen på Brynes hjemmekamper.
Jærbladet satser stort på å streame lokale fotballkamper, og Sikveland er hyret inn til den viktige jobben med å formidle enhver takling, frispark og scoring, og alt det andre som skjer der ute på gressmatta i to ganger 45 minutter. Riktig nok hadde han noen innhopp i fjor, men i de neste seks månedene får han det supertravelt. Sikveland tjuvstartet i går med 4.-divisjonskampen mellom Ålgård og Varhaug. I morgen står Brynes første seriekamp for tur - borte mot opprykkskandidat og argeste rival Egersund.
50 kamper
Trolig vil han ende opp med å kommentere rundt 50 kamper. I tillegg til Brynes kamper på eget gress, kommer toerlagets hjemmekamper, og så skal han være EIKs faste mann bak mikrofonen i Okka by. Pluss på noen lokaloppgjør i lavere divisjoner, så blir det fort noen tusen minutter med fotball i tida framover. Tar man bort feriemåneden juli, dreier det seg om to til tre kamper hver uke.
23-åringen er oppvokst på Bryne, og spilte selv for de røde og hvite ut junioralder. Den siste tida som Bryne-spiller var ikke det primære målet å bli tatt opp i a-troppen. Sikveland prioriterte andre ting, og har blant annet brukt de siste tre og et halvt årene på å ta fagbrev som tømrer. I februar var han ferdig med læretida, og nå jobber han til daglig i Team Bygg. Ikke helt det han så for seg da han gikk på videregående skole, men han har ikke angret.
- Drømmen var å bli journalist, men jeg orket ikke tanken på å studere. Da jeg fikk en gyllen sjanse til å ta fagbrev, hoppet jeg bare i det. Jeg trives veldig godt i yrket, sier han.
Bygget sin egen bolig
Ikke overraskende har den unge tømreren bygget sin egen bolig, som stod ferdig for halvannet år siden.
- Det utvendige tok jeg i arbeidstida, og på kveldstid gjorde jeg det meste innendørs. Jeg sparte mye penger, sier han fornøyd.
En annen tilfeldighet i livet var sjansen til å få en fot innenfor bransjen han egentlig så for seg å jobbe i. Ikke som skrivende journalist, men som kommentator. I fjor trengte produsentene som filmet Egersunds kamper, en stemme. Sikvelands navn ble nevnt, og plutselig hadde han hoppet i det også. Det ble i tillegg et par Bryne-kamper på tampen av sesongen.
- Målet har vært å jobbe med fotball i en eller annen form, og en kommentatorjobb lar seg kombinere med å være tømrer på dagtid.
Selvkritisk
Det går nesten kun i fotball for Sikveland, som ikke spiller aktivt selv lenger. Etter noen sesonger på Rosselands a-lag, har han lagt den aktive karrieren på hylla.
- Jeg bruker nær sagt all fritida mi på fotball og ser omtrent alt av kamper på alle tv-kanaler, og hører på flere ulike podcasts. Det hender samboeren min spør om det er en vits hvis jeg ser et helt ubetydelig oppgjør i spansk andredivisjon. Men hun gir meg nokså frie tøyler, og så er det jo en ganske sunn hobby, sier han fornøyd.
At fotballen nå har blitt en bijobb, synes 23-åringen er helt fantastisk.
- Å være kommentator er kjekkere enn jeg trodde, smiler han og ser ut over Bryne stadion fra egen takterrasse.
- Har du hørt deg selv i opptak noen ganger?
- Ja, og jeg er veldig selvkritisk. Jeg føler alltid det er noe å forbedre, og tenker at jeg må bli flinkere til å variere ord og uttrykk.
Selv tror han at det vil bli litt lettere for hver kamp som går.
- Jeg regner med at jeg nok vil slå meg litt mer «løs» etter hvert som jeg blir varmere i trøya, sier han og smiler.
Mye forberedelser
Skal man være kommentator, er første bud å være nøytral. Til tross for at han er Bryne-gutt, synes han ikke det har vært vanskelig å ikke la patriotismen ta overhånd.
- Det har nesten tatt mer parti for bortelaget. Jeg er veldig bevisst på rollen og at jeg skal være en nøytral formidler, sier han.
Sikveland er også nøye med forberedelsene og leser seg opp på lagene han skal kommentere. Alle oppdateringer om skader, spillerhistorikk og andre mulige tema, skrives opp. Hvor lang tid han bruker, varierer etter hvilke lag som spiller.
- Det går minst tre-fire timer et par dager i forkant, og så pugger jeg godt kvelden før kamp, og sender meldinger til sentrale personer i klubbene for å ha det siste nye, opplyser han.
Usikker på Bryne
Forventningene til Bryne er så som så. Heller ikke i år tror Sikveland på opprykk til 1. divisjon.
- Jeg er usikker på hva laget er kapable til denne sesongen og ser mer på Bryne som en utfordrer, snarere enn en reell opprykkskandidat. Men de skal absolutt ha kred for å ha en lokal profil, med flere spillere fra egne rekker, sier han.
Når det gjelder EIK, er han mer optimistisk.
- Jeg tror de har gode opprykkssjanser. De var utrolig nære i fjor, og har gjort en del spennende signeringer foran 2019-sesongen. Jeg holder på EIK og Fredrikstad som favoritter. Bryne, Levanger, Arendal og Hødd kan overraske. Det er mange tradisjonsrike fotballklubber samlet i samme pulje, som etter min mening er den tøffeste. Det blir utrolig spennende, sier Sikveland.