Quantcast
Channel: Dalane Tidende
Viewing all 14083 articles
Browse latest View live

Miljøengasjerte elevar brukbart fornøgde med ordførar-svaret

$
0
0

(NB: Dette kan være en forkortet versjon av teksten uten tilleggsinnhold som faktabokser, bilder, videoer og mer. Vennligst besøk nettsiden for å lese komplett innhold.)

I staden for å streika for klimaet stilte Emilie Strandberg, Sigrid Friestad, Julie Malmei og Linea Halvorsen i spørjetimen før kommunestyremøtet med plakatar, bekymringar og spørsmål.

- Me er redde, sa dei og forklarte kvifor.

Dei snakka om miljøet i Bjerkreim og i verda, om søppel, forureining og bussruter, om landbruksplast og den, etter deira syn, unødvendige og lite miljøvennlege nye motorvegen som er planlagt rett gjennom Bjerkreim.

- Kva tenkjer de på? Og så bare for å koma litt fortare fram! sa dei om vegen.

Ordførar Torbjørn Ognedal sa at han var veldig glad for at jentene, heller enn å streika, valde å koma i kommunestyret og snakka til alle politikarane.

I svaret sitt begynte han med det enklaste. Han langt på veg lovde jentene fleire søppeldunkar rundt omkring i bygda. Så fortalde han at han ønskte seg førarlause bussar til Bjerkreim, og at forsøpling handlar om både haldningar og teknologi - for eksempel at bøndene må vera flinke til å samla inn plasten, samtidig som det blir arbeidd med å utvikla siloballeplast av mais eller andre nedbrytbare materiale.

I spørsmålet om ny E39 snakka han blant anna om betre trafikksikkerheit og redusert drivstofforbruk på ein betre veg.

- Men så var det dette med at matjord blir ofra for å laga veg. Der slit eg, innrømde Ognedal.

- Me må iallfall bruka vegen på ein forsvarleg måte, med bilar som forureinar minst mogleg, la han til.

Ordførar Torbjørn Ognedal var glad for å bli utfordra av miljøengasjerte sjetteklassejenter frå Vikeså skule. Foto: Keth Odland

Etterpå var jentene godt fornøgde med debuten sin på talarstolen i kommunestyresalen. Svaret frå ordføraren syntest dei òg var ganske bra.

- Ordføraren er jo ikkje imot ny veg?

- Nei, det var ikkje heilt bra. Men sånn som han sa det, så høyrdest det ikkje så gale ut, kommenterte jentene.

Politikarar veit å få det sagt...


Neste veke er det slutt på lovleg bråtebrenning

$
0
0

(NB: Dette kan være en forkortet versjon av teksten uten tilleggsinnhold som faktabokser, bilder, videoer og mer. Vennligst besøk nettsiden for å lese komplett innhold.)

Fram til og med sundag er bråtebrenning lov. Og med utstyret som Bjerkreim brennelag disponerer, kan det gjerast i trygge former. Håvard Vikeså gjorde det sist helg.

- Eg hadde med meg ni-ti mann i to dagar og fekk svidd av rundt 200 mål ved Storrsheia, på austsida av E39, opplyser grunneigar Vikeså.

Han er svært fornøgd med å ha fått gjort eit viktig arbeid.

- Sesongen er kort, så det gjeld å nytta anledninga når vêret og forholda elles ligg til rette for det, før 15. april. Bråtebrenning er verdifullt for beita og for kulturlandskapet. I tillegg er det positivt for vilt og fugleliv, meiner Vikeså.

Bjerkreim er blant kommunane som Miljødirektoratet har utstyrt med brenne- og sløkkjeutstyr til bruk ved organisert bråtebrenning. Det er gjesdalbuen Magnus Søyland som har søkt om og formidla pengane. Tanken er at det skal organiserast såkalla brennelag av folk med særskilt kompetanse og erfaring.

Eldsjela Søyland har fått totalt 275.000 kroner til å utstyra tre brennelag. Kvart lag har fått låsbart skap, seks ryggborne lauvblåsarar, ei ryggtåkesprøyte, ti skogbrannspisker, fire gasstennarar og eit førstehjelpskrin.

I Bjerkreim er det inntil vidare Håvard Vikeså som lagrar utstyret.

Ein lauvblåsar kan brukast til meir enn å blåsa lauv. Her er det André Osland og Jakob Odland som er i sving med utstyret Miljødirektoratet har løyvt pengar til. Foto: Håvard Vikeså

- Eg har aldri før tenkt på at ein lauvblåsar kunne brukast i forbindelse med lyngbrenning, men det var utruleg effektivt, seier han.

Inntil vidare må alle som ønskjer å bruka utstyret Håvard Vikeså disponerer, melda seg via Facebook. På sikt håper Vikeså at det blir etablert eit lag med kompetente folk som kan ta på seg brenneoppdrag hjå andre.

Magnus Søyland har søkt om midlar til utstyr til endå tre brennelag, eitt i kvar av dei andre dalanekommunane. Svaret kjem i mai.

Stille optimisme under driftsstansen på Titania

$
0
0

(NB: Dette kan være en forkortet versjon av teksten uten tilleggsinnhold som faktabokser, bilder, videoer og mer. Vennligst besøk nettsiden for å lese komplett innhold.)

Toks, som er leder i Sandbekk Gruvearbeiderforening, mener det er grunn til å se positivt på framtida på tross av den forestående fire måneder lange driftsstansen.

- Markedssituasjonen som ligger bak dette, er ikke ny. Den er velkjent for bedriften og for de 220 ansatte. Det er i slike perioder en må tenke nytt og lete etter fleksible løsninger og flere bein å stå på. Konsernet vårt, Kronos, gjør det nå. Alt tyder på at de vil satse videre på sin eneste råvareprodusent. Jeg har tro på at gruva på Tellenes har ei lys framtid, sier Toks.

Tidlig varsel

Driftsstansen ble varslet for et halvt år siden, og innebærer at de aller fleste ansatte vil være permittert fram til 12. august. Noen få medarbeidere, mellom 25 og 30, vil imidlertid måtte holde systemer og utstyr under oppsyn. Vakttjenesten i porten i Nordre le vil være operativ, og det samme gjelder de som jobber med utskipning.

- Vi ble varslet i såpass god tid at vi fikk tid til å forberede oss, både økonomisk og på andre måter, sier Toks.

- Det hadde vært mye verre med en brå beskjed og kort frist. Nå har vi hatt anledning til å akseptere det, legger han til.

- Ja, dette er ingen katastrofe. Det kan nok være at noen som ikke har så mange andre interesser, kan slite litt, men jeg tror det vil gå greit for de fleste, sier Geir Holmen.

- Graver oss ikke ned

Han er verneleder og er et ærend oppom «vakto» i finværet tirsdag.

- Jeg bruker det gode været til å gjøre andre ting, det er mye som skal fikses. Folk har gjerne både båter, biler, hytter og hus som kan trenge litt vedlikehold, sier han.

- At driftsstansen er lagt til den lyse årstida, synes vi er bra, sier Toks.

- Dessuten kommer ferien i denne perioden. Dermed blir ikke permitteringen så tung som den ellers kunne ha blitt. Vi snakker i realiteten om to og en halv måned.

- Ja, i en sånn situasjon gjelder det å ikke grave seg ned, sier Holmen.

- Noen har også klart å finne seg midlertidige andre jobber, for eksempel på Aker Solutions, sier Kåre-André Nesvåg som jobber i «vakto».

Drøsen går i «vakto» mellom Geir Holmen, Kåre-André Nesvåg og Frank Toks. De håper og tror at driftsstansen skal forløpe i likeste laget og at de ansatte I morgen og fredag kommer representanter for Nav til Tellenes for å bistå folk med å fylle ut skjemaer og andre ting som kreves av de permitterte. Foto: Frøydis Bredeli

Tilbud hver dag

Men karene glømmer ikke at det sosiale livet på jobb kan blir et savn for mange. Det er fagforeningene klar over. Derfor har de brukt tida godt og planlagt en haug med aktiviteter framover.

- Rent sosialt kan dette bli riktig så bra, sier Holmen og nevner opptil flere kommende grillfester.

- Det vil stort sett være et eller annet tilbud på hverdager, sier Toks og nevner kaffedrøs på frivilligsentralen på mandager, der også pensjonistene er invitert.

På tirsdager blir det treff på lekeplassen ved parken for de med barn. På onsdager kan Arilds (Aamodt) turlag få nye tilhengere. Det er bare å møte opp på parkeringsplassen ved Betania. På torsdager blir det kaffedrøs på kafeteriaen på Soknatun, pluss sykkeltur for de som vil ha litt trim. Møteplassen er parkeringsplassen ved kirka. Ellers er treningsrommet på Tellenes tilgjengelig i hele perioden.

Arbeidet på kontorbygget fortsetter som før. Foto: Frøydis Bredeli

Sosialt samhold

- Det sosiale er godt ivaretatt, så langt, sier Toks fornøyd. Selv kommer han til å være delvis på jobb i tida framover. Han har også pappaperm midt oppi det hele.

Tirsdag var han på Tellenes for å ordne et par ting. Den ellers så hektiske aktiviteten er skrudd av, bortsett fra byggearbeidet på det nye kontorbygget. Der bankes det som før.

Toks blir med ut til området der truckene står parkert på rekke og rad.

- Hør, det er helt stille, sier han og lytter ut i den lyse våren.

- Jeg må jo innrømme at jeg er spent på fortsettelsen, det vil si tida etter at driften har startet opp igjen. Men som sagt, jeg tror på ei lys framtid for denne gruva. Vi kan kjøre lenge etter 12. august. For nå kjøper vi oss tid, sier han.

Bedriften bruker anledningen med mindre trafikk til å forbedre profilen på åpningen på tunnelen på Tellenesveien. Der er det farlige issvuller om vinteren. Veien er nå stengt i perioder. Foto: Frøydis Bredeli

Var med på sin første fødsel som sjuåring

$
0
0

(NB: Dette kan være en forkortet versjon av teksten uten tilleggsinnhold som faktabokser, bilder, videoer og mer. Vennligst besøk nettsiden for å lese komplett innhold.)

- Jeg er nok arvelig belastet, smiler hun og viser til mor Ellen og tante Inger, tvillingene som begge er jordmødre.

Til høsten overtar Astrid jobben etter Inger Bang Lundø, som har vært ei kjent og kjær jordmor i Sokndal i alle de år. Inger, som nylig gikk av med pensjon, har dessuten, i likhet med Ellen, jobbet på fødeavdelingen i Flekkefjord, hvor Astrid også har jobbet i tolv år.

- Med andre ord har jeg vært kollega både med mor og med tante. Det har faktisk vært veldig kjekt. Jeg har bare hørt godord om dem, sier Astrid, som fram til 1. september fortsetter i halv stilling i Flekkefjord og ellers skal ha én dag i uka på helsestasjonen i Sokndal.

Lekte fødsler hjemme

Beslutningen om å bli jordmor tok hun etter å ha vært med på lillebrorens fødsel.

- På den tida var det en slags trend at søsken kunne få være med, og jeg ville så gjerne, og fikk lov. En voksen var der for å ta særskilt vare på meg underveis. Det er mye jeg ikke minnes, men alt gikk heldigvis fint, og jeg husker at jeg var den første som fikk ta på den lille. Det var stas, smiler hun og forsikrer at hun fortsatt har et godt forhold til den nå voksne broren.
Astrid var fem da mora og tanten gikk på jordmorskolen, samtidig. Hun minnes at hun bladde i bøkene deres, og at hun lekte fødsel med venninner hjemme.

- Når jeg så fikk være med på en virkelig fødsel, var det ikke lenger noen tvil om hva jeg skulle bli.

Flyttsame

Astrid Berntsen er født i Oslo og bodde i Mehamn, på Vegårdshei og i Tromsø før hun som 18-åring ble rotfestet i Sokndal. Studieåra hadde hun i Stavanger og til slutt i Bergen, der hun tok jordmorskolen.

- Jeg pleier å kalle meg selv flyttsame. Jeg tror at all flyttingen i oppveksten gjorde at jeg for alt i verden ville bli boende i Sokndal. Det har dessuten gått veldig fint å pendle til Flekkefjord. Det var jo dette yrket jeg ville ha. Og selv om det medfører arbeid om nettene, i helger og høytider, så har jeg aldri angret. Tvert imot har jeg ofte tenkt: Fytti så heldig jeg er som får være med når barn kommer til verden!

Kan være tøft

For stort sett er det en lykkelig begivenhet. Det gjelder både svangerskap og fødsel. Men det kan også være tøft, har hun erfart.

- Det er ingen hemmelighet at jeg også har opplevd å miste barn. Det skjedde tre ganger etter nesten halvgåtte svangerskap, og det var veldig vanskelig. Samtidig var det en verdifull livserfaring, sier Astrid og legger til at det ikke alltid finnes noe svar på hvorfor det går galt.

DELT MELLOM SOKNDAL OG LUND: Astrid Irene Berntsen skal jobbe 30 prosent i Sokndal og 40 prosent i Lund kommune fra og med 1. september. Foto: Frøydis Bredeli

- I dag er vi vant til å ha kontroll. Vi liker i hvert fall å tro at vi har det. Dermed kan det kjennes urettferdig når det viser seg at vi ikke styrer over liv og død. Vi klarer liksom ikke å godta det. Men når det er sagt, er det svært trygt å føde her til lands. Vi har en fantastisk svangerskaps- og fødselsomsorg i Norge, sier hun.

Unntakstilstand

Det finnes nasjonale faglige retningslinjer for barselomsorgen også, men de siste åra har det skjedd en utvikling Astrid Berntsen er kritisk til. Hun mener barseltida til dels er blitt en salderingspost.

- Vår kultur vår er den eneste i verden der mor og barn så kjapt sendes hjem og overlates til seg selv etter fødselen. Fedrene er heldigvis kommet på banen, men jeg tenker at vi har mistet mye når det ikke lenger er noen flere der hjemme for å hjelpe til. Svangerskap og fødsel er riktignok ikke en sykdom, men det er absolutt en unntakstilstand. Komplikasjoner kan inntre, og den biologiske prosessen må tas hensyn til. Det henger ikke i hop at det er på barselområdet det kuttes når helsebudsjettene ikke strekker til, sier Astrid engasjert.

- Dette kan jeg snakke om i timesvis. Det er en ubalanse her, og det handler både om kvinnekamp og om kvinnehelse, legger hun til.

Bestemor og jordmor

Da Astrid selv skulle føde for første gang, var mor Ellen jordmor.

- Det var hennes første barnebarn, og hvor proff hun enn er, var det nok en svært følelsesladd begivenhet. På et tidspunkt gikk hun ut for å grine litt, vet jeg, sier Astrid som synes det var fantastisk å bli mamma. Men hun skynder seg å legge til at en ikke trenger å ha født selv for å bli ei god jordmor.

I sin nye jobb vil hun følge kvinnene gjennom svangerskap og barseltid i Sokndal og Lund, to dager i uka i hver kommune. Hun vet at hun kommer til å savne selve finalen, det vil si fødslene i Flekkefjord. Fødeavdelingen er liten, og jordmødrene får god kontakt med kvinnene. Nå satser hun i stedet på å knytte kontakt med kvinnene før og etter de har født.

- Jeg ser at det er mer familievennlig å være kommunejordmor for meg nå. Og jeg ser fram til det. Vi har fått en flott helsestasjon i Sokndal, der jeg for første gang får ha eget kontor. Det skal bli veldig kjekt å ta fatt, sier Astrid Irene Berntsen.

SJU PÅ SLUTTEN

- Hva skal du gjøre i dag?

- Først skal jeg sove ut etter nattevakt. Etterpå går jeg meg nok en tur. Målet blir kanskje Knutknuten, alt etter hvordan været er. Jeg er veldig glad i å gå rundturer. Noen av toppturene, for eksempel til Jibbeheia eller Hellersheia, er fine rundløyper. Å være i aktivitet ute i frisk luft, er herlig. Sånn sett er det digg med turnus, fordi en ofte kan være ute året rundt i dagslys. Å gå en tur med ei venninne kan være rene terapien.

- Hva prioriterer du i ukene som kommer?

- Vi er med i et kristent familiearbeid, der noe av det vi driver med er å arrangere sommerleirer. Hvert år reiser vi ei uke til Sverige på leir. Det må forberedes, og både store og små får hver sine oppgaver som skal utføres på forhånd. Vi voksne er dessuten med i husfellesskap her i Sokndal. Ellers prioriterer jeg familien. Den mellomste har nettopp begynt i korps og den eldste er med i drillen. Alt i alt har vi mye å følge opp.

- Hva er det beste med den alderen du er i nå?

- Når en er i ferd med å runde de førti er vel tida kommet for å lande litt i seg selv? Ungene vokser til, og det gir en større frihet. Det er herlig, blant annet fordi det er lettere å dra ut på tur. Men det er litt skummelt også når en får tenåringer i huset.

- Hvilken film eller serie vi du anbefale?

- Vi ser ikke så mye på tv lenger. Jeg liker egentlig vel så godt krim i bokform. Men filmene om Narnia kan jeg anbefale.

- Er du bekymra for framtida?

- Jeg tror ikke på det å bekymre seg. Alt blir ikke verre og verre, tvert imot er det mye som blir stadig bedre i verden. Det betyr ikke at en ikke skal ta miljøvern og de tingene der på alvor, for det må vi jo alle sammen. Vi må bruke hodet. Men bekymring fra framtida har ikke noe for seg, etter min mening.

- Hva savner du mest når du er borte fra Sokndal?

- Folkene som bor her, og naturen. Det er det jeg liker mest. Det jeg liker minst er de svarte, blaute vintrene. Da kan jeg finne på å lengte til snøvintrene nordpå.

- Hva ville vært drømmetittelen på forsida til Dalane Tidende?

"Stor landsomfattende undersøkelse: Sokndal har landets mest tilfredse innbyggere."

- Framleis låg terskel i Terrengtrimmen, men kjekkare løype

$
0
0

(NB: Dette kan være en forkortet versjon av teksten uten tilleggsinnhold som faktabokser, bilder, videoer og mer. Vennligst besøk nettsiden for å lese komplett innhold.)

Årets trimkarusell i regi av EIK friidrett består av tre løp, eitt mindre enn i fjor. Sentrumsløpet er tatt ut av karusellen og blir i år eit sjølvstendig løp. Tanken er at gateløpet dermed skal få litt høgare status og trekkja til seg fleire deltakarar frå heile fylket.

- I karusellen står me då igjen med to løp i Kiellandskogen og stafett i Vannbassengan, seier Ingve Aalbu i EIK friidrett.

Saman med Helge Åse er han ansvarleg for løypene til det første løpet, som blir arrangert på fredag. Det har start og mål ved Rundevoll barnehage, like bak Joker Egersund.

For trimmarar flest

- Det er først og fremst eit løp for barn og unge, men det er jo òg mange vaksne i Egersund og distriktet rundt som trimmar. Terrengtrimmen er ei grei anledning for alle desse til å vera med på eit lågterskelløp, meiner Aalbu.

Også i fjor var det første av karuselløpa lagt til Kiellandskogen. Løypa for dei minste, det vil seia alle under seks år, er den same som i fjor, og rundt 300 meter lang. Mellomløypa for alle frå seks til og med tretten år, er cirka 750 meter.

- Den går éin runde rundt Kiellandsmyra, med urvisaren, opplyser Ingve Aalbu.

To kjekke rundar

Til dei eldste trimmarane har løypeleggjaren litt meir utfordringar i ermet:

- Den lange løypa blir lenger og litt meir utfordrande enn tidlegare år. Me hadde lyst å prøva noko nytt, og ta Terrengtrimmen tilbake der det starta, med litt lenger og litt meir teknisk krevjande løyper. Dermed får me utnytta meir av Kiellandskogen. Dette fine turområdet byr på mange moglegheiter, viss ein bare er litt kreativ.

Løypa består av ein godt to kilometer lang runde som skal springast to gonger.

- Runden blir mest sannsynleg 2,2 kilometer, men litt justeringar kan det bli når me merkjer løypa.

- Kiellandskogen byr på mange moglegheiter, viss ein bare er litt kreativ, seier Ingve Aalbu. Saman med Helge Åse er han ansvarleg for løypene til årets første løp i Terrengtrimmen i regi av EIK friidrett. Foto: Frank Ege

Tørt og fint

Han lover gode forhold på tørt og fint underlag.

- Dugnadsgjengen som held i stand stiane i Kiellandskogen, har gjort eit veldig godt arbeid, store delar av stinettet er grusa opp. Derfor går ein god del av løypa på grusveg. Eg trur at me med den nye litt meir kuperte og krevjande løypa kan lova meir action og eit totalt sett kjekkare løp, seier Ingve Aalbu, men han skundar seg å leggja til:

- Det er framleis eit uhøgtideleg lågterskelløp, og alle som liker å springa, vil takla den nye løypa heilt fint. Viss nokon ønskjer å springa utan tid, er det full anledning til dét.

Stafetten som inngår i Terrengtrimmen, blir arrangert 24. mai. Det siste løpet, som har start og mål ved Rinnanbanen på Rundevoll, går 30. august. Alle løpa er opne for alle, uavhengig av klubbtilknyting.

Bråtebrann ute av kontroll

$
0
0

(NB: Dette kan være en forkortet versjon av teksten uten tilleggsinnhold som faktabokser, bilder, videoer og mer. Vennligst besøk nettsiden for å lese komplett innhold.)

Brannmannskaper fra Egersund og Bjerkreim er på vei til Eikeland i Bjerkreim, der en bråtebrann skal ha kommet ut av kontroll.

Også politiet rykker ut. De melder at det er fare for spredning til skog, men at det er lite bebyggelse i området.

kl 12:17 Egersund og Bjerkreim Brannstasjon rykker ut bråtebrann som har kommet ut av kontroll i nærheten av Eikeland, Bjerkreim Kommune— 110 Sør-Vest (@110SorVest) April 10, 2019

Flere tatt i fartskontroll på Helleland

$
0
0

(NB: Dette kan være en forkortet versjon av teksten uten tilleggsinnhold som faktabokser, bilder, videoer og mer. Vennligst besøk nettsiden for å lese komplett innhold.)

Politiet gjennomførte onsdag en fartskontroll på E39 ved Helleland.

Det ble skrevet ut sju forenklede forelegg mellom klokken 13 og 14.30. Høyeste registrerte hastighet var 81 km/t i 60-sonen.

"Mr. Laksebørsen" blir dagleg leiar i Bjerkreim Næringshage

$
0
0

(NB: Dette kan være en forkortet versjon av teksten uten tilleggsinnhold som faktabokser, bilder, videoer og mer. Vennligst besøk nettsiden for å lese komplett innhold.)

Når Oddvar Sæth har valt å takka ja til nye utfordringar som marknadsansvarleg i IT-selskapet Contesto på Forus, er han svært glad for at ein god erstattar står klar til å tre inn i stillinga som dagleg leiar for Bjerkreim Næringshage AS.

- Styret har den siste tida arbeidd aktivt med å finna ein erstattar, og det er svært gledeleg at Rune Bjerkreim har akseptert jobbtilbodet, seier Sæth.

Den avtroppande daglege leiaren reknar med at Rune Bjerkreim for dei fleste vil vera best kjent som "Mr. Laksebørsen", altså gründer og innehavar av puben og kafeen Laksebørsen i Bjerkreim sentrum. Men Bjerkreim har òg i ein månads tid hatt ei prosjektleiarstilling i selskapet han nå blir leiar for; han har vore leiar for mat- og reiselivsprosjektet i næringshagen.

Oddvar Sæth har stor tru på den nytilsette daglege leiaren.

- Han har vist vilje og evne til å få til noko nytt, noko som er ein styrke også i denne nye rolla. Bakgrunnen hans innan sal,marknadsføring, prosjektleiing, IT og HR gjer at han er godt kvalifisert til å vera dagleg leiar i Bjerkreim Næringshage. Rune har ambisjonar og gjennomføringsevne og ein stor glød for Bjerkreim, lyder Sæth sin rosande omtale av etterfølgjaren sin.

I tida som kjem vil Oddvar Sæth og Rune Bjerkreim saman sørgja for ei smidig overlevering av ansvar og arbeidsoppgåver i Bjerkreim Næringshage.


Rykket ut til bråtebrann på Tengs

$
0
0

(NB: Dette kan være en forkortet versjon av teksten uten tilleggsinnhold som faktabokser, bilder, videoer og mer. Vennligst besøk nettsiden for å lese komplett innhold.)

Politi og brannvesen rykket onsdag kl 16 ut til Tengs for å få kontroll på en bråtebrann.

- Det var en som hadde satt fyr på noe gras for så å miste kontrollen som selv ringte inn og varslet. En trodde kanskje det kunne være fare for spredning til bebyggelse, men brannvesenet fikk raskt kontroll, sier vakthavende ved operasjonssentralen.

kl 16:00 Egersund brannstasjon rykker ut på melding om bråtebrann som er kommet ut av kontroll i nærheten av Tengs.— 110 Sør-Vest (@110SorVest) April 10, 2019

Fra bråtebrann på Tengs 10. april 2019 Foto: Heidi Karin Gilje Skog

Fra bråtebrann på Tengs 10. april 2019 Foto: Heidi Karin Gilje Skog

Fra bråtebrann på Tengs 10. april 2019 Foto: Heidi Karin Gilje Skog

Disse veiene i Dalane skal få ny asfalt

$
0
0

(NB: Dette kan være en forkortet versjon av teksten uten tilleggsinnhold som faktabokser, bilder, videoer og mer. Vennligst besøk nettsiden for å lese komplett innhold.)

I Rogaland starter asfalteringsarbeidet 6.-7 mai i Nord-Rogaland og 13.-14. mai i sør.

- Arbeidet med å legge ny asfalt vil pågå hele døgnet, sier Bjørn Andersen, byggeleder for asfaltkontrakter i Statens vegvesen.

Budsjett på 138 millioner kroner

Asfaltsesongen varer til godt ut på høsten. I Rogaland skal det brukes 116 millioner kroner på asfaltering av fylkesveiene og rundt 22 millioner kroner på riks- og europaveier.

I Dalane står blant annet strekningen Moi-Skjeggestad på E39 på programmet. Fylkesvei 3 på Moi skal få ny asfalt over en strekning på 1,4 kilometer. Det samme skal Tekse-Bjørnemo på fylkesvei 14.

I Sokndal står strekningen Hauge kirke-Tørneskogveien for tur. Dette er fylkesvei 33.

På fylkesvei 42 i Gyadalen skal 2,6 kilometer få ny asfalt. Det samme skal Jøssingfjord-Bjånesbakken og Tengsbakken-Hellvik på fylkesvei 44. I Eigersund står blant annet Heggdalsveien, Veshovdaveien, Løyningsveien og Drangeveien for tur, mens i Bjerkreim blir det nytt dekke på strekningene Ivesdal-Malmin og Veen-Gloppedalstunnelen.

- Ta hensyn!

Se alle detaljer her.

Byggelederen i Vegvesenet ber publikum vise hensyn og følge skilting og dirigering.

- Ta hensyn til de som jobber på veien. Arbeidsfolk langs veiene er spesielt utsatt for ulykker, påpeker Bjørn Andersen.

Hedret av Tine for elitemelk

$
0
0

(NB: Dette kan være en forkortet versjon av teksten uten tilleggsinnhold som faktabokser, bilder, videoer og mer. Vennligst besøk nettsiden for å lese komplett innhold.)

Utdelingen fant sted under en markering på Lillestrøm tirsdag kveld i forkant av Tines årsmøte. Det er bønder som klarer å levere elitemelk hver eneste dag i 15 år, som blir hedret med sølvtina.

- Hver dag måler Tine kvaliteten på melka fra norske melkeprodusenter. Den beste melka blir kategorisert som «elitemelk». Melka blir blant annet analysert for celletall som forteller om jurhelsa, bakterienivå som forteller om hygienisk standard og frie fettsyrer som forteller om smaken på melka, forklarer Tine i en pressemelding.

Tines styreleder Trond Reierstad og konsernsjef Gunnar Hovland stod for utdelingen på Lillestrøm.

Elitemelk er den høyeste kvalitetsmerkingen norske melkebønder kan få for melka. Nærmere 5.500 dager med god fjøsdrift må til for å kunne motta den eksklusive tina i sølv. I år var det totalt 103 melkebønder som fikk hederen.

Disse eiendommene ble solgt i mars

$
0
0

(NB: Dette kan være en forkortet versjon av teksten uten tilleggsinnhold som faktabokser, bilder, videoer og mer. Vennligst besøk nettsiden for å lese komplett innhold.)

Omsetning av eiendommer 
i Bjerkreim kommune

Gnr 35, bnr 20 er overdradd fra Dalane Energi as til Bjerkreimshallen (04.03.2019)

Gnr 78, bnr 2 er solgt for kr 300.000 fra Svein Gunnar Hetland til Kai Inge Skjæveland (05.03.2019)

Sportsveien 3 A (Gnr 73, bnr 233) i Aurskog-høland kommune er overdradd fra Bolig Partner as til Bolig Partner Prosjekt as (06.03.2019). Overdragelsen omfatter også Vikesågata 21 (Gnr 33, bnr 51, seksjon 1, 2 og 3) i Bjerkreim kommune samt mange andre eiendommer i en rekke ulike kommuner

Gnr 11, bnr 9 er solgt for kr 900.000 fra Mads Eirik Tjøtta til Janne Gro Tjøtta Tangen (07.03.2019)

Gnr 67, bnr 1, fnr 1 er overdradd fra Norsk Vind Gravdal as til Norsk Vind Skinansfjellet as (08.03.2019). Overdragelsen omfatter også Gnr 67, bnr 2, fnr 10. Overdragelsen omfatter også Gnr 67, bnr 5, fnr 2. Overdragelsen omfatter også Gnr 67, bnr 12, fnr 1

Sundvor 221 (Gnr 50, bnr 9) er overdradd for kr 1.000.000 fra Arvid Sundvor til Mats Sundvor (18.03.2019). Overdragelsen omfatter også Gnr 50, bnr 16

Vikesdalsvegen 148 (Gnr 35, bnr 103) i Bjerkreim kommune er overdradd fra Dalane Miljøverk Iks til Dalane Miljøverk as (21.03.2019). Overdragelsen omfatter også Gnr 70, bnr 17 i Sokndal kommune

Gnr 45, bnr 3, fnr 27 er solgt for kr 2.450.000 til Henning Adolfsen og Silje Adolfsen (22.03.2019)

Gnr 38, bnr 2, fnr 2 er overdradd for kr 25.000 fra Coop Vikeså Sa til Frank Thomas Hegelstad (25.03.2019)

Hunnadalen 33 (Gnr 33, bnr 299) er overdradd for kr 1.010.000 fra Jonny Mourad og Elisabeth Vikeså til Bjerkreim kommune (25.03.2019)

Andel av Gnr 22, bnr 1, fnr 11 er overdradd fra Max Nilsen til Elizabeth Torsvik Nilsen (25.03.2019)

Omsetning av eiendommer 
i Eigersund kommune

Andel av Gamle Hestnesvei 77 B (Gnr 13, bnr 2538, seksjon 1) er overdradd fra Knut Aarstad og Lars Aarstad til Gjert Magne Aarstad (01.03.2019). Overdragelsen omfatter også andel av Gamle Hestnesvei 77 A (Gnr 13, bnr 2538, seksjon 2)

Andel av Saurdalsbakken 36 (Gnr 5, bnr 248) er overdradd for kr 250.000 fra Tommy Kvamsø til Aleksander Larsen (01.03.2019)

Urhammerveien 26 B (Gnr 60, bnr 591, seksjon 1) er solgt for kr 2.400.000 fra Anne Mette Laurendz og Joacim Engeset Laurendz til Tim Schrøder og Kristina Vassvik-Svoldal (04.03.2019)

Motalaveien 9 (Gnr 12, bnr 328) er solgt for kr 3.000.000 fra Mildri Sandve Polden og Tom Gaute Polden til Anastasiya Gotsenko og Mads Even Klungland (04.03.2019)

Vingårdsveien 40 (Gnr 48, bnr 66) er overdradd fra Ideko Holding as til Produksjons Hallen as (04.03.2019)

Vingårdsveien 30 (Gnr 48, bnr 131) er overdradd fra Ideko Holding as til Tengs 3 as og Tengs 4 as (04.03.2019)

Gnr 60, bnr 563 er solgt for kr 368.058 fra Elly Karin Helvig og Svein Helvig til Tonning Egge, John Magne Aas, Oddmund Vegard Asbjørnsen, Nina Moi Edvardsen, Robert Fauskanger, Stein Berto Flåt, Gunnar Lasse Husebye, Ingvar Skavland Idsø, Oddvar Johnsen, Ove Knappskog, Eskild Falmår Kristiansen, Egil Ingvar Larsen, Leidland Fiskeriselskap as, Øyvind Lie, Paul Jan Lode, Odd Steinar Løvbrekke, John Ivar Nodland, Kjell Vidar Nygård, Åge Nicolay Paulsen, Arne Pedersen, Trond Bergh Pedersen, Mildrid Siqveland, Lilli Marie Tengs, Leif Magne Thu, Leif Sæland Tråsavik, Håkon Urstad, Barbro Nodland Vold, Per Otto Vold, Rolf Øivind Øverland, Kirsten Askvik, Magdele Asserson, Olav Arnulv Asserson, Arne Benning, Christina Kissig og Hans Freimut Kissig (05.03.2019)

Gnr 60, bnr 562 er solgt for kr 1.825.515 fra Ole Tom Dirdal og Ranghild Helland til Tonning Egge, John Magne Aas, Oddmund Vegard Asbjørnsen, Nina Moi Edvardsen, Robert Fauskanger, Stein Berto Flåt, Gunnar Lasse Husebye, Ingvar Skavland Idsø, Oddvar Johnsen, Ove Knappskog, Eskild Falmår Kristiansen, Egil Ingvar Larsen, Leidland Fiskeriselskap as, Øyvind Lie, Paul Jan Lode, Odd Steinar Løvbrekke, John Ivar Nodland, Kjell Vidar Nygård, Åge Nicolay Paulsen, Arne Pedersen, Trond Bergh Pedersen, Mildrid Siqveland, Lilli Marie Tengs, Leif Magne Thu, Leif Sæland Tråsavik, Håkon Urstad, Barbro Nodland Vold, Per Otto Vold, Rolf Øivind Øverland, Kirsten Askvik, Magdele Asserson, Olav Arnulv Asserson, Arne Benning, Christina Kissig og Hans Freimut Kissig (05.03.2019)

Gnr 1, bnr 105 er solgt for kr 1.500.000 fra Anny Sofie Helleberg til Norrøn Eiendomsutvikling as (05.03.2019). Salget omfatter også Gnr 1, bnr 108. Salget omfatter også Gnr 1, bnr 109. Salget omfatter også Gnr 1, bnr 112

Saurdalsbakken 5 A (Gnr 5, bnr 256, seksjon 1) er solgt for kr 1.750.000 fra Marika Caspara Hetland og Tor Henry Hetland til Vibeke Øye (06.03.2019)

Gamle Eigerøyveien 28 (Gnr 47, bnr 119) er solgt for kr 3.950.000 fra Gro Seglem Skjelbred og Rune Skjelbred til Susan Netland og Ingvar Wefring (06.03.2019)

Gamleveien 62 (Gnr 46, bnr 64) er solgt for kr 1.400.000 fra Ellen Anita Puntervoll til Karoline Nærland (06.03.2019)

Egebakken 17 (Gnr 45, bnr 66) er solgt for kr 3.600.000 fra Per Bjarne Audenby til Marthe Stene og Øystein Stene (06.03.2019)

Egebakken 17, Egersund Foto: Frank Ege

Gnr 45, bnr 273 er solgt for kr 50.000 fra Per Bjarne Audenby, Elbjørg May Brit Audenby Myrene, Arna Audenby og Åge Myrene til Marthe Stene og Øystein Stene (06.03.2019)

Birkebeinerveien 4 (Gnr 13, bnr 2148) er solgt for kr 4.400.000 fra Terje Gyland og Anja Hovland til Linn Nodland og Stig Jarle Sleveland (06.03.2019)

Krukkeveien 79 (Gnr 7, bnr 912) er solgt for kr 3.490.000 fra Hellvik Hus Hellvik Eiendomsutvik A til Tone Fjermedal og Øyvind Pollestad Grønning (06.03.2019)

Hestholaneveien 6 (Gnr 47, bnr 308) er overdradd fra Martin Ramsland til Reidun Ramsland (06.03.2019)

Jærveien 1225 (Gnr 60, bnr 180) er solgt for kr 1.700.000 fra Hilja Birgitte Holden til Thomas Wˆllner (07.03.2019)

Strandgaten 26 (Gnr 13, bnr 1887, seksjon 12) er overdradd for kr 1.380.000 fra Ole-Andre Noreng til Chris-Steffen Niclasen (07.03.2019)

Eideveien 19 (Gnr 47, bnr 1050) er overdradd til Voi Eiendom as (07.03.2019)

Gnr 8, bnr 4 er overdradd fra Welcon Egersund as til Pelagia as (11.03.2019). Overdragelsen omfatter også Grønehaugveien 33 (Gnr 8, bnr 16). Overdragelsen omfatter også Gnr 8, bnr 52. Overdragelsen omfatter også Gnr 8, bnr 68

Hestnesveien 1 (Gnr 13, bnr 129) er solgt for kr 2.500.000 fra Sissel Margrete Veshovda til Morten Sleveland (12.03.2019)

Kløverveien 9 (Gnr 13, bnr 1185) er solgt for kr 2.500.000 fra Richard Damgaard til Murat Erg¸n og Helene Mong (12.03.2019)

Gnr 13, bnr 2441, seksjon 31 er overdradd fra Ragnhild Karin Hegrestad til Gunnar Eriksen og Ragnhild Eriksen (12.03.2019)

Jonas Rodvelts vei 58 A (Gnr 13, bnr 2234) er solgt for kr 2.000.000 fra Mona Puntervoll til Mona Bjørg Tønnessen (14.03.2019)

Fjellstedveien 27 (Gnr 12, bnr 75) er solgt for kr 3.500.000 fra Marianne Aase Rødland og Svein Rødland til Sara Katherine Isom og Espen Løvø (14.03.2019)

Lyngtangen 17 (Gnr 13, bnr 886) er overdradd fra Bjørg Rogstad til Arne Rogstad (14.03.2019). Overdragelsen omfatter også Gnr 13, bnr 887

Gnr 7, bnr 675 er overdradd fra Hellvik Hus Gruppen as til Eigersund kommune (15.03.2019). Overdragelsen omfatter også Gnr 7, bnr 761

Aarstadgaten 43 E (Gnr 12, bnr 2) er solgt for kr 4.850.000 fra Judith Ulsund Ognedal og Roar Ognedal til Eva Christin Sæternes (18.03.2019). Salget omfatter også andel av Gnr 13, bnr 2745

Hafsøyveien 90 (Gnr 46, bnr 298) er solgt for kr 1.500.000 fra Thorbjørn Per Aase til Even Tengs Fosse og Maren Tengs Fosse (19.03.2019)

Høljebakkane 8 (Gnr 48, bnr 113) er overdradd fra Dalane Miljøverk Iks til Dalane Miljøverk as (19.03.2019)

Sokndalsveien 1165 (Gnr 24, bnr 42) er overdradd fra Dalane Miljøverk Iks til Dalane Miljøverk as (19.03.2019)

Nodlandsveien 29 (Gnr 39, bnr 43) er solgt for kr 3.700.000 fra Nils Veshovda til Bjørn Magne Veshovda (20.03.2019)

Krukkeveien 27 (Gnr 7, bnr 892) er solgt for kr 3.500.000 fra Mads Aakvik og Karoline Emilie Iversen Hetland til Jane Villaruel Kjellesvik og Per Ivar Kjellesvik (20.03.2019)

Sletteveien 36 F (Gnr 60, bnr 712, seksjon 8) er solgt for kr 1.920.000 fra Kjell Ingve Nygård til Stian Ellertsen (20.03.2019)

Andel av Hamraneveien 12 (Gnr 8, bnr 212) er overdradd for kr 1.925.000 fra Lise Petersen til Kristoffer Svanes Torgersen (20.03.2019)

Sokndalsveien 484 (Gnr 19, bnr 21) er solgt for kr 600.000 fra Anbjørg Wetteland til Camilla Gramstad Hagevold og Trond Hagevold (21.03.2019)

Skrivarsfjellet 38, Egersund Foto: Frank Ege

Skrivarsfjellet 38 (Gnr 45, bnr 257) er solgt for kr 4.600.000 fra Gundis Kristine Hetland og Jan Hetland til Marion Jensen og Svein Erling Jensen (21.03.2019)

Ruskebakkan 29 A (Gnr 60, bnr 826, seksjon 1) er solgt for kr 2.600.000 fra Hellvik Byggservice as til Jenny Kvilhaug Tuen (21.03.2019)

Andel av Urhammerveien 18 (Gnr 60, bnr 640) er overdradd fra Salome Gunnur Sævarsdottir til Valtyr Ørn Valtysson (21.03.2019)

Gnr 13, bnr 284, seksjon 1 er overdradd fra Hans Olav Helvig til Helga Kristine Helvig Tønnesen (21.03.2019)

Gnr 13, bnr 284, seksjon 2 er overdradd fra Hans Olav Helvig til Espen Andreas Eik (21.03.2019)

Gnr 13, bnr 284, seksjon 3 er overdradd fra Hans Olav Helvig til Inger Karin Wilhelmsen (21.03.2019)

Gnr 13, bnr 284, seksjon 4 er overdradd fra Hans Olav Helvig til Kari Zachariassen Fossmark (21.03.2019)

Gnr 13, bnr 284, seksjon 6 er overdradd fra Hans Olav Helvig til Irene Birkeland Helleren og Ståle Helleren (21.03.2019)

Andel av Beverveien 33 (Gnr 47, bnr 794) er overdradd fra Tordis Frøytlog til Geir Frøytlog (26.03.2019)

Humlestadgaten 5 (Gnr 46, bnr 398) er solgt for kr 1.300.000 fra Hans Kristian Sahlsten til Kongshauen Holding as (27.03.2019)

Sandbakkveien 22 (Gnr 13, bnr 337) er solgt for kr 300.000 fra Sonja Torgunn Reinertsen til Gaute Fossmark og Hanne Tuen Fossmark (27.03.2019)

Sjukehusveien 24 (Gnr 47, bnr 713) er overdradd til Egersund Racketklubb (27.03.2019). Overdragelsen omfatter også Gnr 47, bnr 932. Overdragelsen omfatter også Gnr 47, bnr 1049

Andel av Hestnesveien 258 (Gnr 13, bnr 2557) er overdradd for kr 3.650.000 fra June Skåtøy til Tor Christian Barka (28.03.2019)

Kreglingbakken 3 (Gnr 47, bnr 696) er overdradd fra Jan Laurits Sleveland til Iren Kulander Sleveland (28.03.2019)

Andel av Gnr 13, bnr 859 er overdradd for kr 250.000 fra Cecilie Gjersund til Frode Kommode Tingbø (29.03.2019)

Birkebeinerveien 4, Egersund. Foto: Frank Ege

Omsetning av eiendommer 
i Sokndal kommune

Andel av Gnr 16, bnr 2 er overdradd fra Johan Thorleif Ålgård til Ingrid Kristine Ålgård (28.02.2019)

Gnr 16, bnr 2 er solgt for kr 2.400.000 fra Marit Skåra, Gunnvor Svihus, Randi Veivåg, Ingrid Kristine Ålgård, Terje Ålgård, Thom Ålgård og Toralf Ålgård til Torleif Salte og Veronika Helen Salte (28.02.2019)

Tørneskogsveien 17 (Gnr 55, bnr 142) er solgt for kr 2.160.000 fra Vivian Margaret Pedersen til John Sverre Ribland og Jorunn Irene Ribland (05.03.2019)

Gnr 37, bnr 4 er overdradd for kr 500.000 fra Magnus Tønnes Elvestrøm til Steinar Elvestrøm (11.03.2019)

Gnr 84, bnr 3 er overdradd fra Einar Espenes til Geir André Mydland (12.03.2019)

Andel av Kjellandsveien 8 (Gnr 52, bnr 16) er solgt for kr 850.000 til Glenn Robert Bøe og Renate Lunde (15.03.2019)

Årstadveien 33 (Gnr 47, bnr 54) er solgt for kr 1.600.000 fra Nina Hytland til Arne Edvard Frøytlog (20.03.2019)

Strandgaten 21 (Gnr 47, bnr 23) er solgt for kr 1.200.000 fra Egil Geir Solbjørg, Roy Egil Fløysvik, Heidi Solbjørg, Rita Tjøstheim, Helge Solbjørg, Nina Solbjørg, Roald Solbjørg og Terje Solbjørg til Laila Aarstad Igeh og Ole Gabriel Urdal (20.03.2019). Salget omfatter også Gnr 78, bnr 6

Vikesdalsvegen 148 (Gnr 35, bnr 103) i Bjerkreim kommune er overdradd fra Dalane Miljøverk Iks til Dalane Miljøverk as (21.03.2019). Overdragelsen omfatter også Gnr 70, bnr 17 i Sokndal kommune

Gnr 108, bnr 11 er overdradd fra Solgunn Karin Salte til Therese Sommerseth (26.03.2019)

Bjerkhaugveien 46 (Gnr 56, bnr 484, seksjon 1) er solgt for kr 2.000.000 fra Dagfrid Margareth Aske Urdal og Gustav Arild Urdal til RenÈ Årstad Rødland (27.03.2019)

Omsetning av eiendommer 
i Lund kommune

Hovsheradveien 531 (Gnr 31, bnr 17) er overdradd for kr 800.000 fra Arvid Edvard Mæland til Gjermund Mæland (04.03.2019)

Gnr 33, bnr 50 er overdradd fra Arvid Edvard Mæland til Sølvi Surdal (04.03.2019)

Andel av Holaveien 4 (Gnr 24, bnr 488) er overdradd for kr 2.300.000 fra Åse Haukland Helleren til Ken Eric Nystøl (05.03.2019)

Sætragodå 12 (Gnr 42, bnr 2, fnr 5) er solgt for kr 745.000 fra Svein Edvard Bendiksen og Wenke Bendiksen til Siri Ree (07.03.2019)

Strannen 1547 (Gnr 4, bnr 7) er overdradd for kr 310.000 fra Benedikte Drivdal til Bjørn Tore Drivdal (12.03.2019). Overdragelsen omfatter også Gnr 4, bnr 20

Gnr 62, bnr 33 er solgt for kr 150.000 fra Per Børge Ollestad til Sander Grøsfjeld (13.03.2019)

Nystedveien 14 (Gnr 27, bnr 132) er solgt for kr 2.400.000 fra Anne Marie Nysted, Egil Nysted og Terje Nysted til Tom Haraldseid (13.03.2019)

Gnr 60, bnr 124 er overdradd for kr 50.000 fra Brita Solvor Bilstad Hovland til Lund kommune (18.03.2019)

Hovsheradveien 738 (Gnr 35, bnr 141) er overdradd fra Coop Høyland og Jæren Sa til Coop Sørvest Sa (19.03.2019)

Øyevollveien 2 A (Gnr 24, bnr 394, seksjon 1) er overdradd fra Coop Høyland og Jæren Sa til Coop Sørvest Sa (19.03.2019). Overdragelsen omfatter også Hauklandsveien 13 (Gnr 24, bnr 394, seksjon 3)

Andel av Leidingsveien 19 (Gnr 25, bnr 154) er overdradd fra Rolf Koldal til Henny Sylva Honnens Koldal (25.03.2019). Overdragelsen omfatter også andel av Gnr 25, bnr 156

Stavtjørn byr på snø og sol i påsken

$
0
0

(NB: Dette kan være en forkortet versjon av teksten uten tilleggsinnhold som faktabokser, bilder, videoer og mer. Vennligst besøk nettsiden for å lese komplett innhold.)

Det er produsert godt med kunstsnø i alpinsenteret på Stavtjørn i vinter, og snøen ser ut til å vara påsken igjennom.

- Me ligg godt an, opplyser Steinar Bjordal.

Stavtjørn Alpinsenter planlegg sesongavslutning 27. april. Då skal snowboardkonkurransen Hanekam arrangerast.

Ifølgje Yr.no blir det godt vêr kvar dag den komande veka. Nokon dagar skal det vera strålande sol, og nokon dagar blir det lettskya.

Treplantningsselskapet får takk og skryt for badetrapp i Sandtjødne

$
0
0

(NB: Dette kan være en forkortet versjon av teksten uten tilleggsinnhold som faktabokser, bilder, videoer og mer. Vennligst besøk nettsiden for å lese komplett innhold.)

- Vi syntes det passet godt, sier karene som har gjort sitt beste for at det skal gå greit å entre Sandtjødne og å komme seg på tørt land igjen etter et bad. Ove Randen og Ole Kolstø i Egersund skog-og treplantingsselskap har laget og montert trappa.

Ingen spøk

Damene testet den allerede 1. april, og uten å spøke godkjente de den.
- Nå kan folk komme fint uti og opp igjen selv med opererte hofter, eller andre skavanker, sier Kari Agner.

Trappa er solid skiltet. Det sørget Einar Tønnessen for.

RUSTFRITT STÅL: Ole Randen og Ove Kolstø har sørget for å få på plass den etterlengtede Nymfe-trappa. Treplankene gjør at ingen badenymfer trenger å være redde for å fryse fast til metallet om vinteren(!) Foto: Frøydis Bredeli

- Vi liker godt at den heter Nymfe-trappa. Vi måtte google det, og ble såå fornøyde, smiler Kirsten Gassner.

"Kvinnelige naturånder"

Ifølge Wikipedia er en nymfe i gresk mytologi en kvinnelig naturånd, og de er tenkt som unge, vakre halvgudinner som streifet omkring i naturen under sang og dans.

Sangen passer bra til badenymfene i Egersund. Onsdag framførte de en sang som takk til Treplantingsselskapets dugnadsgjeng.

SKRYT: Einar Tønnesen (t.v.), Jostein Gløpstad, Egil Ueland, Per Strømstad og resten av gjengen i Bassengbasen fikk høre mye skryt for arbeidet det gjør for alle som bruker Vannbassengan. - Vi er så glade i dere, fastslo Kari Agner. Foto: Frøydis Bredeli

- Vi er så glade i dere! Vannbassengan er et unikt område som dere flott legger til rette for oss alle. Det er helse i hvert skritt vi går her, sa Agner og ga dem også hovedtakken for trappa.

- Dere har gjort et flott arbeid! understreket hun.

Har en "ja-formann"

Ove Randen opplyser at Eigersund kommune har betalt materialene til trappa, som Hymek har skåret til, uten å ta betaling. Den ble sveiset sammen på Bassengbasen.

- Vi må vel innrømme at vi var litt lunkne til prosjektet å begynne med, men vi har jo en "ja-formann", så dermed måtte svaret bli "ja", smiler Randen.

INNAFOR: Selv for badenymfer går det ei grense, nemlig ved is i vannskorpa. Onsdag viste termometeret sju grader i Sandtjødne, som var mer enn nok til en kjapp dukkert, ifølge Ruth Hope. - Det er den gode, prikkende følelsen etterpå, vi er ute etter, forklarer hun. Foto: Frøydis Bredeli

Ifølge Ivar Aalbu var Marit Iversen Skailand først ute og etterlyste ei trapp. Badenymfene hadde samme ønske. Nå er Sandtjødne blitt mer tilgjengelig for alle.

SYMBOLSK BAKST: Det måtte jo være vannbakkels karene i Egersund skog- og treplantingsselskap fikk som takk for innsatsen av de badeglade damene. Foto: Frøydis Bredeli

- Kan du love å sende et bilde til "kånå"? For dette tror hun ikke før hun får se det, gliste Ove Randen etter sjugradersbadet.

HOLDT LØFTET: Han visste det fra før; vann kan være i-i-i-iskaldt i april. Men Ove Randen, som har sveiset sammen Nymfe-trappa, gjorde det han hadde lovet og testet den etter et superraskt bad i Sandtjødne. Badenymfene var heller ikke lenge uti. Det gjelder bare å dukke seg og så komme seg på land i en fart, ifølge Kari Agner, Kirsten Gassner og Ruth Hope. Foto: Frøydis Bredeli

Ville trekke rivetillatelsen, men da var huset allerede revet

$
0
0

(NB: Dette kan være en forkortet versjon av teksten uten tilleggsinnhold som faktabokser, bilder, videoer og mer. Vennligst besøk nettsiden for å lese komplett innhold.)

- De ringte meg fra kommunen for å si at det hadde kommet en stoppordre på rivingen, sier Kolbjørn Rogstad.

- Men da var huset allerede revet.

Det har vært en slalåmløype for Rogstad og eiendommen han kjøpte i Ystebrødveien på Eigerøy. Han ønsket å rive det gamle huset som sto på tomta. Administrasjonen i Eigersund kommune ville ikke gi en slik tillatelse.

- Planteknisk utvalg var her på befaring før de skulle bestemme seg. Huset var oppspist av biller. Takhøyden tilsa at jeg ikke kunne hatt noen gjester over 1,80.

Et enstemmig utvalg stemte for å trosse rådmannens innstilling, og ga dermed Rogstad rivetillatelse.

- Jeg fikk tillatelsen 19. februar. Huset ble revet den 18. mars. I løpet av den måneden var en delegasjon fra fylkeskommunen på befaring. Jeg var med på deler av den befaringen, og hørte ingenting om at de ville stoppe rivingen. Jeg trodde det handlet om at de ville ta noen bilder og sikre info om huset.

Ambisjonsnivået lå nok litt høyere enn fotografering.

"Naturlig kandidat for vern"

Det aktuelle bolighuset var sannsynligvis bygget før 1850, og var sammen med løa på andre siden av tunet "aktuell for regulering til bevaring", og "en naturlig kandidat for vern i kulturminneplanen for Eigersund", skriver fylkesrådmannen i sin begrunnelse for hvorfor de mener rivningstillatelsen bør trekkes tilbake.

Begrunnelsen er fire sider lang og går grundig til verks for å argumentere for at huset ikke bør rives. Det vises til støtteordninger som kan brukes til en restaurering av et bygg som er "høyst interessant" og "med karakteristisk Dalane-preg". Det var påvist "noe borebilleangrep", men veggene ble likevel ansett som "strukturelt gode".

"Dersom husene på eiendommen likevel blir revet", heter det, "vil det være av stor betydning for forståelsen av stedets bygningshistorie at de måles opp og registreres".

- Veldig synd at slike hus går tapt

- En ting er når kommunen gjør et annet vedtak, men her er det en svikt i interne rutiner. Det er uheldig, sier Kate Syvertsen, leder for seksjonen for kulturarv hos fylkesrådmannen.

Hun presiserer at det ikke er huseier som har gjort noe feil, men kommunen.

- Vi kommer til å ta kontakt for å se om det er ting vi kan gjøre slik at dette ikke skjer igjen. Det er ikke noe greit for huseieren å havne i en slik situasjon. Og som kulturminnemyndighet synes vi det er veldig synd at slike hus går tapt.

En ripe i lakken

Huseier Rogstad sier at han aldri ble informert om fylkeskommunens innsigelser. Det tar byggesakssjef Jarle Valle på sin kappe.

- Vi har gjort en beklagelig feil. Det ble gitt tillatelse til å rive, men alle parter har tre uker klagefrist. Da vi fikk en foreløpig klage, ble den ved en feil ikke videreformidlet til huseieren, sier Valle.

Saken har ført til at kommunen endrer sine interne rutiner.

- Fylkeskommunen er lite imponert, og vi har fått en ripe i lakken.

- Og huset er revet?

- Og huset er revet. Huseieren har, slik jeg ser det nå, ikke gjort noe feil. Han fikk en rivetillatelse, ventet en måned, og satte i gang, sier Valle.

Opprettholdt klagen selv om huset er vekk

Saken stopper ikke der. For selv om huset er revet, noe Valle sier at de gjorde fylkeskommunen kjent med så snart de selv fikk høre det, var saken oppe i fylkesutvalget på tirsdag. Der vedtok utvalget å opprettholde klagen på rivetillatelsen - på et hus de altså visste at allerede er revet.

- Fylkesrådmannens anbefaling var at saken burde behandles som om det ikke var blitt gjort en feil. Det er bare for ivareta standardprosedyrene, sier fylkesvaraordfører Marianne Chesak (Ap). Det var hun som ledet møtet i fylkesutvalget.

- Skjer sånt som dette ofte, at en må gjennomføre saker bare for å ha det formelle i orden?

- Nei, det er heldigvis sjelden. Jeg tror det har vært to slike tilfeller i denne perioden.


EIK møter Brodd i første NM-runde

$
0
0

(NB: Dette kan være en forkortet versjon av teksten uten tilleggsinnhold som faktabokser, bilder, videoer og mer. Vennligst besøk nettsiden for å lese komplett innhold.)

Norges fotballforbund offentleggjorde i går dei 64 kampane i første runde i NM. EIK reiser 1. mai til Stavanger for å spela cupkamp mot 3.-divisjonslaget Brodd. Då EIK spelte årets første treningskamp 2. mars, var det nettopp Brodd som var motstandar. Den kampen enda 5-1 til EIK.

Therese trenger hjelp fra sokndøler i Kolafei

$
0
0

(NB: Dette kan være en forkortet versjon av teksten uten tilleggsinnhold som faktabokser, bilder, videoer og mer. Vennligst besøk nettsiden for å lese komplett innhold.)

Da telefonen kom fra folkene i Kolafei, som er Rune Nilsons ukentlige program på NRK P1, sa hun ja.

Selv reklamerer kanalen med at Kolafei er lyden av fredag ettermiddag klokka 17, og at de to timene programmet varer, er de beste to timene, i livet, hver uke.

- Jeg for min del hadde aldri hørt om dette før. Men jeg tok utfordringen, sier Therese Volden Tønnesen som til daglig er butikkansvarlig på Volden Tollefsen sin avdeling på Hauge.

- Og nå gleder jeg meg, men det er lagt opp til at flere skal bli engasjert og hjelpe meg gjennom, sier hun.

Ulike oppgaver

Therese har fått vite at det handler om å løse diverse oppgaver.

- Jeg vil for eksempel få en lydbukett, som består av ulike lyder. Disse skal jeg gjenkjenne og deretter gjenskape. La oss si at jeg kjenner igjen lyden av banking av et teppe. Da gjelder det at jeg kvikt får fatt i en teppebanker og lager akkurat den lyden, sier hun og understreker at det er her de gode hjelperne kommer inn.

- De kan for eksempel komme med utstyr, eller de kan møte opp på et bestemt sted og synge en sang, eller forsere ei hinderløype eller hva det nå blir. Men eksakt hva det blir, vet jeg ikke før jeg får presentert oppgavene i morgen, sier hun.

Rune Liestøl er mentor

En nabo plukkes alltid ut som en slags mentor i programmet.

- I mitt tilfelle ble det Rune Liestøl. Han kjenner meg jo, men jeg aner ikke hva han har bidratt med, sier hun om sin gode nabo.

Nå håper Therese Volden Tønnesen inderlig at folk i Sokndal vil sette seg ved radioen og hjelpe til, hvis de kan.

- Oppgavene virker vanskelige, men jeg har gitt beskjed om at vi sokndøler står samlet når det gjelder, smiler hun.

Utfordrer statsråden på flomsikring:- Kan ikke dekke seg bak underliggende etater

$
0
0

(NB: Dette kan være en forkortet versjon av teksten uten tilleggsinnhold som faktabokser, bilder, videoer og mer. Vennligst besøk nettsiden for å lese komplett innhold.)

Det spørsmålet har stortingsrepresentant Øystein Langholm Hansen (Ap) stilt olje- og energiminister Kjell-Børge Freiberg. Statsråden har seks virkesdager på å svare.

I begrunnelsen for spørsmålet viser Hansen til at olje- og energiministeren nylig besøkte Lund kommune.

- En ny flom med samme skadeomfang som ekstremværet Synne vil true NorDans mulighet til videre virksomhet i kommunen. Etter denne flommen har bedriften hatt besøk av en rekke stortingspolitikere og ministere som har gitt inntrykk av at flomsikring på stedet vil bli prioritert. Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) har imidlertid gjort det klart på et møte med Lund kommune, NorDan og Næringsforeningen den 5. april i år at Moi ikke har prioritet for å få tilskudd til utsatte flomområder, heter det videre i begrunnelsen for Hansens spørsmål.

- Etter at kommunene Lund, Sokndal, Eigersund og Bjerkreim ble rammet av ekstremvær i 2015, var det i 2018 bare Eigersund som hadde fått penger til sikring, totalt 20 millioner. Det totale flomsikringsbehovet i Dalane er beregnet til minst 340 millioner kroner. Klimaendringene vil øke flomfaren ytterligere. Statsråden kan ikke dekke seg bak underliggende etater, men må nå sørge for at flomsikring av arbeidsplasser og næringsindustri i de mest utsatte områdene blir gjennomført, argumenterer Hansen.

Bretter ut sjela på to nye singler

$
0
0

(NB: Dette kan være en forkortet versjon av teksten uten tilleggsinnhold som faktabokser, bilder, videoer og mer. Vennligst besøk nettsiden for å lese komplett innhold.)

- Jeg skriver ofte tekster om trollet i meg, smiler tekstforfatter og vokalist Kenneth Mydland og utdyper: - «Siste akto» handler om en indre kamp. Noen ganger så kjenner man på hjertebank i viktige valg. Hva skal man velge? «Då trampe trolle» i deg.

Trollet går igjen

Han innrømmer at han føler han bretter ut sjela i tekstene han skriver. Trollet blir ofte et tema og er også blitt noe av konseptet til Jøssing.

- Det er blitt maskoten vår, skyter Leif Hviding inn og viser stolt fram et motiv av trollet som skal prege bandeffekter.

Bandet har inngått et samarbeid med grafiker og kunstner Lene Danielsen om det visuelle preget til Jøssing.

Ikke A4

Duoen Hviding og Mydland har holdt på i to år med bandet. Mydland er tekstforfatter mens Hviding står for komposisjon, arrangement og er produsent. Sammen jobber de veldig bra, syntes de selv.

- Vi har en fin arbeidsmåte; veldig konstruktiv. Vi sitter sammen og spiller, og så blir det et tema. Så dukker det opp en tekst, og så blir det litt her og der. Og så plutselig så bare klikker det! Det er dette som er gøy, og som gjør livet verdt å leve, smiler Leif Hviding.

De liker å gå utenfor den berømte boksen. Låtene har nødvendigvis ikke et refreng, og de følger ikke noen tradisjonell oppbygging.

- Vi gjør veldig mye rart, ler Kenneth Mydland. - Og forskjellig. Det er hvisking, hyling, raping, jodling og sang - ikke noe firkantet. Vi er langt ifra noe standardband.

For låtene til Jøssing kommer ikke inn under det en kaller kommersiell musikk. Ifølge dem selv er målet å lage den musikken de har lyst til å spille. Det skal være gøy!

Måtte endre tittel

- «Pinadø» handler om at en ikke skal tro på alt det en hører. Det er viktig at en ikke bare følger etter mengden, forteller Kenneth Mydland.

For ett år siden var tittelen «Nok er nok». Men etter at bompengemotstandere tok i bruk det slagordet, måtte tekstforfatteren ha en ny runde på tittelen. Det var ikke under denne fanen de ville være, ei heller ønsket de å ha på seg at de ville utnytte uttrykket.

- Men jeg endret kun på refrenget, og egentlig så ble det bare bedre, ler Mydland.

TROLL SOM MASKOT: Bandkunstner Lene Danielsen fikk i oppdrag å lage blant annet cover til singlene fra Jøssing. - Tekstene er utrolig sterke, og de slo meg, forteller kunstneren som fort fant fram til trollet som lurer i låtene. Foto: Gro Eia Østby

Blir flere

Til nå har de vært en duo hjulpet av digitale verktøy til å fylle de instrumentene de mangler. Nå har de imidlertid fått med seg Odd Elve på trommer og sonderer terrenget etter en bassist. For bandet er ikke fremmed for å spille konserter.

- Vi spiller låter som nok ikke radioen plukker opp, men som en bør sette seg ned og høre flere ganger. Men vi satser på å spille live også, forsikrer Mydland.

Sjangermessig kommer Jøssing inn under metal, mulig også progmetal. Mydland, Hviding og Elve slår fast at de har elementer av prog, men at de likevel ikke helt er der. Uansett sjanger, når de øver, så spilles det høyt.

- Katten til Leif (Hviding, red.anm.) stikker når den ser bilen min, ler Kenneth.

For det er hjemme hos familien Hviding, eller i rockeklubben, at det mekkes musikk. Det er der de finner roen; Mydland og Hviding.

- Vi er som et gammelt ektepar; vi vet hvordan vi funker, og vi har det gøy! Det blir en friplass fra resten av livet, eller en hektisk hverdag som det heter, forteller Kenneth Mydland.

I månedsskiftet mellom mai og juni kommer nok en singel ut, med tittelen «Glitter og gull».

Beboere ble evakuert for andre gang: Flammer sto ut av taket på moskebygg

$
0
0

(NB: Dette kan være en forkortet versjon av teksten uten tilleggsinnhold som faktabokser, bilder, videoer og mer. Vennligst besøk nettsiden for å lese komplett innhold.)

Politiet meldte om brannutrykningen til det tidligere Evangeliehuset på Mosbekk i Egersund sentrum klokka 00.15.

Ifølge Rogaland brann og redning var det da åpne flammer i en trappeoppgang.

Politibetjent Bjørnar Stapnes opplyser til DT på brannstedet at mye tyder på at den første brannen oppstod i kjelleren.

LES OGSÅ: - Ingen indikasjoner på at brannen er påtent

Beboerne i et nabobygg ble evakuert. Der var folk hjemme i tre av fire leiligheter. Etter at brannen var slukket, fikk de flytte inn igjen. Litt etter klokka 06.30 ble de evakuert på ny, etter at brannen hadde blusset opp igjen. Klokka 07.30 melder politiet at brannvesenet nå har kontroll over situasjonen.

Saken fortsetter under bildet.

Slukningsarbeidet var konsentrert mot denne trappeoppgangen. Foto: Gunnar Kvassheim

Bildet er tatt klokka 06.45. Da var flammene synlige i taket. Foto: Leserbilde

Viewing all 14083 articles
Browse latest View live